Шапић: Град Београд неће дати сагласност за одржавање фестивала „Мирдита“

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је данас да Град Београд неће дати нити једну сагласност за коришћење било које јавне површине или градског простора за одржавање Фестивала „Мирдита, добар дан“.

„Изричито сам против одржавања фестивала „Мирдита, добар дан“ који годинама уназад директно фалсификује и мења историју кроз промовисање такозваног косовског културног наслеђа, изузимајући чињеницу да је оно српско, чиме организатори овог Фестивала доводе у питање суверенитет и територијални интегритет Републике Србије“, навео је Шапић.

Он је истакао да су организатори овог пута „отишли и корак даље и исти Фестивал заказали баш на Видовдан, 28. јуна, гурајући директно прст у око целом српском народу и српској држави“.

Шапић је позвао и Владу Србије, да, како каже, добро размисли да ли овакве манифестације треба дозвољавати у Србији, јер оне директно подривају наш уставно правни поредак.

Према Шапићевим речима, организатори тог фестивала „све време, под окриљем културног деловања директно доводе у питање културно и историјско наслеђе Србије и нашег народа“.

При том, пре смо пар месеци, како подсећа Шапић, приштинске власти нису дозволиле нашем глумцу Ненаду Јездићу да игра монодраму „Књига о Милутину“ на територији Косова, на територији наше државе, „а ми и на то треба да затворимо очи и да их овде ваљда дочекамо „аплаузима“ и још им асистирамо како би они у Београду одржавали тај њихов Фестивал угрожавајући идентитет и културно наслеђе српског народа“.

„Због чега? Да бисмо у сред Београда слушали дебате на разноразне теме које су на Фестивалу „Мирдита“ биле присутне. Као када су 2020. године у оквиру „Мирдите“ имали дебату на тему „Косово – наслеђе сећања”, али и промоцију истоимене публикације и изложбе на ту тему“, подсетио је он.

Једна од тема на дебатама била је и „Зашто се чланство у међународној организацији као што је УНЕСКО, чији је циљ неговање баштине и промоција културе, види као игра у којој једна страна нужно губи?“ на којој је изречено: „На Косову постоји колективна свест свих народа о очувању културне баштине и споменика, а политика покушава да подели ту баштину по националности, на српско и албанско“, навео је Шапић.

Он је подсетио и на дебату у оквиру Фестивала 2019. године „где је промовисана антологија савремене косовске драме, „Лет изнад косовског позоришта“.

„Антологију су чиниле драме које објашњавају борбу за косовску независност од бомбардовања 1999. године до 2008. године. Најава те дебате је гласила: „Шта борба за независност значи за драмску књижевност на Косову?“ Или можда треба да уприличимо још једну промоцију књиге као ону коју су већ одржали када је промовисана књига „Историја Косова у школским уџбеницима историје Косова, Албаније, Србије, Црне Горе и Македоније“?, упитао је председник Привременог органа Града Београда.

Шапић је истакао да док год буде на челу српске престонице, „Град Београд неће давати нити једну врсту сагласности за одржавање „Мирдите“ и све просторе које евентуално буду користили, биће искључиво приватни“.

“Ми као Управа града немамо законску могућност да их забранимо, али ни на један начин нећемо дозволити да било шта што има веза са Градом Београдом, њима буде на услузи“, прецизирао је он.

Овакви фестивали, рекао је Шапић, „под плаштом тога да промовишу савремену културну сцену Приштине, у сред Београда одржавају трибине, изложбе и дебате на којима се објашњава зашто је добро да тзв. Косово постане чланица УНЕСКО и како српски споменици на КиМ заправо нису српски, већ су део „косовске културне баштине“, и како „политика ту баштину покушава да подели по националности“.

„Перфидно, на мала врата, покушавају да уведу и промовишу политички концепт „косовске културне баштине“, односно албанизацију српске баштине на Косову и Метохији кроз покушај изградње колективног културног наслеђа. Град Београд у томе неће учествовати“, рекао је Шапић у саопштењу.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button