Састанак са лидерима опозиције: Харадинај изашао пре завршетка, Курти не нуде решења већ понавља старе приче кажу Абдиџику и Краснићи  

Премијер приштинских институција Аљбин Курти разговарао је данас са лидерима три највеће опозиционе странке о стању на Северу Косова и Метохије после иступања српских представника из правосуђа и полиције,  локалних и цетнралних институција власти.

Убрзо након почетка, састанк је напустио шеф Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај образложивши свој поступак тиме да заправо желео састанак а не да слуша Куртијево предавање.

 „Курти је држао предавања и није нам објаснио зашто је прекинуо односе са Америком и зашто не испуњава њихов захтев  За мене је неприхватљиво да у тако осетљивим случајевима прекидамо односе са главним безбедносним савезником  ”, написао је Харадинај на Фејсбуку.

Сличног су мишљења и председник Демократског савеза Косова (ДСК) Љумир Абдиџику који је  после састанка са Куртијем изјавио да му није предочен никакав план Владе за излазак из настале ситуације. Нисмо чули ништа ново у односу не претходне изајве премијера иако смо од Куртија затражили план за излазк из кризе и план за даљу координацију са САД-ом. За такве потезе Влада ће имати нашу подршку све док координира са савезницима и има јасан план за стабилизацију безбедносих питања у земљи“, рекао је Абдиџику. Упозорио је да свако скретање са пута који без потврде савезника Косово води у непознатом и небезбедном правцу.

Иако ПДК даје подршку влади за лидера ове опозиционе партије Мемљија Краснићија пут којим Курти води Косово није сигуран и не нуди алтернативу изласка из настале кризе.

Додаје да Влада има подршку за очување, како је рекао, успостављеног суверенитета у све четири општине на северу Косова. Краснићи је рекао да ће Влада имати подршку ПДК за вршење суверенитета у четири северне општине.

„Не могу са сигурношћу да тврдим да влада зна у ком правцу иде и које акције ће предузимати да ситуацију држи под контролом. Изнео сам став ПДК да су Косову у овом тренутку потребне одговорне акције које чувају суверенитет у сваком центиметру. Влада мора да предузме одговарајуће акције и за то ће имати подршку“, рекао је Краснићи.

Потврдио је да је на састанку било речи и о француско-немачком предлогу.

„Уместо да  буде фокусира на свеобухватни и коначни споразум са Београдом Влада се бави спорадичним техничким темама“, рекао је Краснићи.

Приштински премијер Аљбин Курти није желео да се након састанка обрати новинарима. Кратко је прокоментарисао да је састанак протекао веома добро.

Повезани чланци

Back to top button