Састанак у Америчкој амбасади: САД не подржавају аранжане који крше Устав Косова, нити било какав ентитет који личи на Републику Српску

Иза затворених врата америчке амбасаде у Приштини готово два и по сата разговарало се о заједница српских Општина, како ће она функционисати у пракси, које ће бити њене одговорности и ограничења и како она може да допринесе економском развоју и пружању услуга косовским Србима и другим мањиским заједницама.

Став Сједињених Америчких Држава је да Заједница спрских општина не сме да угрози Устав и суверенитет Косова рекао је након састана амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Желим да будем јасан, ставу САД- а јесте да не подравамо ни један аранжман који крши Устав Косова и који није у складу са одлуком Уставног суда из 2015. године или који би угрозио суверенитет, независност демократске институције Косова и његов мулитетички карактер. Строго се противимо стварању било каквог ентитета који личи на Републику Српску. Очекујемо да Косово испуни своје обавезе а од Владе Косова тражимо да изнесе своју визију о Асоцијацији општина са српском већином за коју верујемо да штити будућност Косова као суверене, мулиетничке, независне и демократске државе и обезбеди мањинска права у скалду са Бриселским споразумом који је у скалду са уставом Косова. Ово је критчно, ово је важно и ово је хитно“, рекао је Ховенијер.  Од Косова се очекује да испуни своје обавезе, а Америка је  спремна да пруже експертизу и политичку подршку како би осигурала имплементацију договореног, рекао је Хановијер

Састанку који је иницирала Америчка амбасада у Приштини присустовали су представници приштинске власти и опозиције, Српске листе, амбасадори земаља квинте, шеф мисије Евроспке Уније на Косову Томаш Сунјог, садашњи министар за заједнице и повратак у косовској Влади Ненад Рашић као и представнци цивилног сектора.

Предстанвици српске листе саопштили су да су на састанку поновила јасан став да се формирање Заједнице српских општина мора спровести онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године те да је једино Управљачки тим једини надлежан за израду Статута Заједнице српских општина, а не било ко други. Посебно је подвучено да је потребно да Заједница има извршна овлашћења, односно баш онако како је договорено у Бриселу у току преговора Београда и Приштине, те да је њено успостављање обавеза која се не сме избегавати. Потребно је да она буде кровна институција српског народа која ће штитити појединачна и колективна права нашег народа.

Подршка формирању Заједнице српских општина стигла је и од амбасаде Италије у Приштини која је изнела став да се њеним оснивањем не крши устав ни суверенитет већ да се, напротив, како су навели, гради будућност која води ка евроантанским структурама.

У време одржавања састанака у амбасади на Драгодану у центру Приштине је против формирања заједнице српских општина протестовало стотинак присталоца и чланова Куртијевог самоопредељења.   

Повезани чланци

Back to top button