Састанак Вучића и чланова владиног кабинета са Србима са КиМ: Курти чини све да избегне формирање ЗСО, спремно неколико економских мера за Србе, сачувати мир и стабилност

Политички представници Срба са Косова и Метохије поново су се састали у Рашки са председником Србије Александром Вучићем, а састанку присуствује председница Владе Ана Брнабић и чланови кабинета. Председник Вучић је рекао  да премијер привремених приштинских инсиституција Аљбин Курти инсистира да се одрже избори на северу КиМ, на којима ће, како је рекао, учествовати Куртијева и Тачијева странка, како би градоначелници били из тих партија, те да онда кажу да те општине на северу не желе да буду део Асоцијације српских општина.

Вучић је појаснио и да на тај начин Курти, који не жели да формира ЗСО, жели да купи додатно време.

Нажалост, како је рекао, Куртијев режим у Приштини дао је све од себе и анагажовао се максимално да сваког дана производи, како би то ружно поједини амбасадори рекли, инциденте.

„Инцидент је када пуцате човеку у леђа и када га раните? Није баш инцидент, у реду ако сте му избушлии гуму, али није баш инцидент када пуцате са намером да убијете човека. И није то једини, човек је крив зато што је носио ваљда шерпе и лонце да заради, да купи у централној Србији и да прода у Косовској Митровици. Е, због тога је упуцан, да би лицемерно поједини западни амбасадори рекли како је то инцидент“, приметио је Вучић.

Истакао је да је највише инцидената забележено у време владе Аљбина Куртија, јер, како је рекао, Курти по сваку цену жели да производи сукобе.

„Њихова намера је да никада не формирају ЗСО и то вам сада јасно каже. Они би хтели ЗСО да формирају а да то не буде ништа, да то буде љуштура у којој ће садржај бити непостојећи. Ваљда може ЗСО да оде до трафике да купи жваке. На то би пристали“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је суштина ЗСО економски развој, школство, здравство и све оно што је од суштинског значаја.

Они неће то да ураде, рекао је Вучић и поручио да Београд не пристаје на преваре.

„Наша позиција је утолико тежа што знамо да највећи део западних земаља, они који су признали независност Косова, уопште не интересује ЗСО и не интересује их опстанак нашег народа на КиМ. Њих занима да ми де факто и де јуре признамо Косово и већ питају што Србија није подржала улазак у Савет Европе. Само не знам где то пише, у ком имплементационом акту, али их не занима када ће бити формирана ЗСО“, рекао је Вучић.

Како је навео, у складу са тим они су организовали изборе на северу, иако смо, како каже, упозоравали да мора да буде формирана ЗСО и да је то услов да се Срби врате у институције.

„Већ недељама говоре: Вучићу, вас ћемо сматрати кривим ако дође до ометања избора. Знате ли ко се пријавио за изборе на северу КиМ? Тачијева и Куртијева партија и сада они на основу четири одсто њих колико их, не суштински, већ по папирима живи у Митровици, да обезбеде Куртију да буде градоначелник. У Лепосавићу формално живи два одсто њих, опет ће да имају свог градоначленика, у Зубином потоку два или три одсто, Звечану такође. Они који су толико забринути за демократију нам мртви хладни објашњавају да је само важно да се одрже избори“, рекао је Вучић.

Како је објаснио, Курти на изборима инсистира да не би формирао ЗСО и да би купио додатно време.

Фото: А. Грбовић

“Једини циљ Приштине провокације како би Србију увукли у сукоб са НАТО“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је једини циљ Приштине да испровоцирају Србе како би себе представили као жртве и „Зеленског“ и увукли Србију у сукоб са НАТО.

„Једињ њихов циљ је да се изврши што више и што снажније провокације да би могли себе да представе као некаквог угроженог Зеленског и да нас уведу у сукоб са НАТО, а онда они да ослобдађају цео свет од, како кажу, руских слугу. То је цео смисао свега што раде“, рекао је Вучић.

Такође, истакао је да ми можемо само на себе да се ослонимо.

„На своју Србију, ни на кога више, нити ко може да нам помогне и да хоће, а не видим их много да су стали у ред да нам помогну, сви заједно, као и 1999. и многих других година“, нагласио је Вучић.

Замолио је Србе да му зато отворено кажу шта може држава Србија још да уради за њих.

Важно јединство, одлуке које се данас донесу треба сви да поштују“

Председник Србије Александар Вучић позвао је на јединство српског народа на Косову и Метохији и на поштовање одлука које се на данашњем састанку буду донеле.

„Знам да сте донели одлуку да не излазите на изборе. Позивам све на КиМ да буду јединствени. Позив свима да онако како донесете одлуку да се сви понашају и поштују“, рекао је Вучић у Рашки, на састанку са представницима Срба са КиМ.

Додао је да локални избори у четири општине на северу КиМ значе да се 99 одсто грађана не пита ништа и иронично приметио да је то „ваљда демократија коју, ако угрозимо, бићемо тирани и рушимо стабилност на Балкану“.

„Биће вам Курти градоначелник Северне Митровице, али боље да ствари буду очигледне и да никога не фолирају, да не глуматају да су најдемократскија држава на југоистоку Европе“, рекао је Вучић.

Навео је да је велики проблем и са таблицама и да је Београд јуче у Брисел упутио више него компримисни предлог тим поводом.

„Ако то не прихвате, не могу да кажем да ћемо спроводити реципрочне мере, али ћемо да проводимо мере које ће правити значајан одговор оној страни која користи силу и репресију да малтретира наше грађане пре свега на северу КиМ“, рекао је Вучић.

Подсетио је на изјаве званичника из Приштине који кажу да неће бити ЗСО, али и да у споразуму из 2015. пише да Србија има право финансирања ЗСО и да би то много значило за наш народ у Штрпцу, Лепосавићу, Зубином Потоку…

Додао је да није тајна да су нам руке делимично везане, али да морамо да се боримо.

“Наша политика мора да буде политика мира“

Председник Вучић изјавио је да је политика Србије политика мира и покушаја нормализације односа са Албанцима, иако они то не желе.

Вучић то рекао одговарајући председнику Српске листе Горану Ракићу који је председника замолио да саслуша Србе са КиМ, па тек онда да буду донете одлуке.

„Наша политика би морала да буде политика чувања мира. Знам да то није популарно код вас, али наша политика мора да буде и покушај нормализације односа са Албанцима. Знам да они то не желе и да им је једини циљ да их признамо, а онда да нас отерају. То је њихова политика“, рекао је Вучић на састанку са Србима са КиМ у Рашки.

Ракић је пре тога рекао да данашњи сусрет сматра наставком прошлонедељног састанка на коме се нису усагласили са одлукама које су донете.

„Молио бих вас пре одлуке, да саслушате људе овде, па ћемо онда изаћи са одлукама који су у интересу Србије, пре свега српског народа“, рекао је Ракић.

аде Ана Брнабић и чланови кабинета.

Вучић: Имамо неколико мера

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Рашку, на састанак са политичким представницима Срба са КиМ, дошао са спремним закључцима које је припремио са премијерком, министрима и Канцеларијом за КиМ и навео да је за Србе на КиМ издвојена додатна помоћ од 28 милиона евра, који ће одмах бити на располагању.

Вучић је на почетку састанка рекао да ће након разговора о социо-економским мерама разговарати и о политичкој и безбедносносј ситуацији на целом КиМ и, у складу са тим шта Срби на састанку буду говорили, направиће закључке.

Како је навео, укупно је предвиђено 28 милиона евра мимо свега што је већ опоредељено и та ће средства одмах бити на располагању.

Представио је неколико мера, од којих је прва повећање привремене накнаде, у укупном износу од 6.607.000 евра.

„Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе. Укупно око 5.606.000 евра је опредељено за ово, јер имамо лица са високом и вишом спремом који ће добити накнаде од 45 и 80.000 динара“, рекао је Вучић.

Као трећу тачку издвојио је унапређење рада здравствених установа где ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара, што је са додатком око два милиона евра мера, како би се сачували здравствени радници на КиМ.

„Тачка четири је подстицај младим брачним паровима са 50.000 за прворођено дете. Немамо нижу стопу наталитета на КиМ. Овим додатно појачавамо и подстичемо рађање деце“, рекао је он.

Вучић је рекао да је пета мера за улагање у развој привредне делатности и женског предузетништва и породичног бизниса кроз набавку машина, опреме и обртних средстава.

„Ту средства иду из буџета министарства привреде, подршка новоснованим и постојећим предузетницима, као и микро и малим привредним друштима, која су регистрована у АПР, а посебно за женско предузетништво, чији је основач и заонски заступник жена. Ту је минимални износ субвенције 100.000 динара, а максимални 600.000 динара, што за мале фирме може да буде од великог значаја. То је додатних 1,282 милиона евра“, навео је Вучић.

Рекао је да је шеста мера за развој пољопривредне делатности, кроз набавку опреме, машина, садница, сточног фонда, пчела и пчеларске опреме.

„И ту ћемо да уложимо 200 милиона, односно 1,709 милиона евра. Додатно за отклањање последица насталих услед обилних падавина због изливања бујичних и других водотокова, укупно 2,56 милиона. Затим за изградњу, реконструкцију, рехабилитацију и санацију путева, улица и путних објеката 6,83 милилна евра. Изградићемо и базене у Горњем Кусцу, што је 1,025 милиона евра“, навео је Вучић.

Укупно смо предвидели чак 28 милиона евра, мимо свега што смо до сада издвојили и определили за КиМ, поручио је Вучић Србима са КиМ и додао да ће та финансијска средства бити одмах на располагању.

Вучић је на почетку замолио да у дискусији учествују људи са КиМ, а све остале да прате и да не учествују у расправи.

Очекује се да ће политички представници Срба са КиМ јасно пренети како Срби живе на Косову и Метохији, како је најавио потпредседник Српске листе Игор Симић.

Након претходног састанка у Београду показали су огорчење и љутњу због понашања руководства у Приштини и ћутања међународне заједнице.

Претходно је и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић изјавио да ће сигурно бити разговора о политичким закључцима које би требало да донесу, а у светлу састанка које су Срби са КиМ одржали са председником Вучићем у Београду, где су, како наводи, Срби били много оштрији у одређеним захтевима.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button