Сава Ракочевић и Никола Илић добитници награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“

Сликар из Пећи Сава Ракоћевић добитник је Лонгина, награде која се додељује за свеукупно ликовно стваралаштво док ће награду „Димитрије Поповић“, која се традиционално додељује најупсешнијем младом уметику, понети графичар Никола Илић из Лепине код Липљана.

Награде лауреатима биће уручене на отварању изложбе „Видовдан 2023.“  у недељу 25. јуна у Галерији Дома  културе у Грачаници у 20 часова.

Жири за доделу ликовних награда у саставу мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства у пензији, Маја Тодић, мастер сликар, и Небојша Јевтић, историчар уметности „Лонгин“ за 2023. годину додели сликару Сави Ракочевићу из Пећи за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности.

„Особит карактер ликовне поетике Саве Ракочевића дубоко је укорењен у културно наслеђе Србије. Његову уметничку личност и духовне наслаге формирао је у великој мери његов завичај, Косово и Метохија, близина Пећке патријаршије и Високих Дечана, како и сам потврђује; „Пећка патријаршија и Високи Дечани су за мене биле школе без диплома и без одређеног трајања у којима сам осетио и научио о тами и светлости, о боји и материји, о лепоти и неког тек пронађеног звука боје…“ Теме његових слика покрећу нека егзистенцијална питања, размишљајући о човеку -претку, његовој природи и небу, неоптерећености текстовима, идеологијама, религијама, повезујући се са њим кроз свој савремени израз створио је сликарство без одговарајућих узора, нови и специфичан свет симбола, магије и сновиђења. Сликарство као истина и снага која га је одржала“ истиче се у образложењу жирија.

Награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника на колонији додељује се Николи Илићу из Лепине (Липљан). „На платнима Николе Илића егзистирају искуство графичара у садејству са гестуалним динамичним рељефним импулсима. Он твори запретане комплексе, немирне интиме сопствености, и слободе као врховног принципа којем тежи“ – навео је жири.

„Сликарски опус ликовне колоније „Видовдан 2023“ јасно потврђује искрено проживљен сусрет уметника са простором, догађајима и људима у Грачаници. Он продукцијски представља артикулисани израз доживљеног из непосредне близине, и одговоре на питања која су постављали себи долазећи на Косово и Метохију. Знатижеља уметника и духом узвишена енергија која је владала међу уметницима, изнедрили су замашан број дела особитих рефлексија..” пише у предговору каталога Небојша Јевтић. Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина и Општина Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button