Савет безбедности УН није расправљао о бомбардовању СРЈ

Савет безбедности Уједињених нација, уз жестоко противљење Русије, одбио је расправу о 25 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ, пошто за дневни ред није гласао довољан број амбасадора држава чланица.

За предлог расправе, који је поднела Русија, гласале су три чланице Савета безбедности, док је преосталих 12 било уздржано.

Гласању је претходила дуга расправа између амбасадора Русије и Француске, Василија Небензје и Николаса де Ривијеа, који су изнели опречне ставове о потреби да се о бомбардовању НАТО 1999. године расправља у овом телу Уједињених нација.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија разочарана због тога што је данас спречено да се у Савету безбедности Уједињених нација чује истина о агресији НАТО-a на СР Југославију 1999. године.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је на конференцији за медије у седишту Уједињених нација у Њујорку, пошто на дневни ред Савета безбедности УН није стављена расправа о 25 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ, рекао да се догодио преседан у процедуралном гласању.

„Дошли смо овде на позив СБ УН. Сматрамо да је тема изузетно важна за међународно-правни поредак и да се данас, као што је бомбардовање Србије било изведено као преседан, догодио један преседан на процедуралном гласању“, рекао је Дачић.

Србија је, истакао је, разочарана због тога што је данас спречено да се у Савету безбедности Уједињених нација чује истина о агресији НАТО-a.

Захвалио је Русији, Кини и Алжиру који су подржали иницијативу да се у Савету безбедности разговара о бомбардовању СРЈ.

Шеф српске дипломатије је захвалио и земљама које нису гласале за, рекавши да су многе земље биле уздржане јер нису желеле да се разговарају о теми у којој „очигледно постоје двоструки стандарди“.

Дачић је, коментаришући то што је НАТО бомбардовање изведено због наводних хуманитарних разлога, упитао о којим хуманитарним разлозима је реч, с обзиром на то да је извршено „готово потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије“.

„Да ли је сада потребна хуманитарна интервенција против Приштине када се врше злочини над српским народом, када је 14 одсто Срба протерано у последњих неколико месеци, кад Приштина не жели да формира Заједницу српских општина, али зато се награђује чланством у разним међународним организацијама“, рекао је шеф српске дипломатије.

„Цинично је што Србија није могла да говори о агресији“

„Употреба силе у међународним односима је нелегална и представља представља кршење темељних принципа и правила међународног права. То су и саме чланице НАТО-а говориле, квалификујући ту акцију као нелегалну, али легитимну употребу силе у циљу заустављања наводне хуманитарне катастрофе“, рекао је Дачић.

Додао је да је цинично што данас Србија у Савету безбедности није могла да говори о томе, а пре 25 година нису ни питали Савет безбедности да ли ће да бомбардују Србију.

„Поред бомби не можете још ни да кажете о свему томе, то говори о међународном правном поретку и међународном праву“, рекао је Дачић.

Навео је да самовољна употреба оружане силе није допуштена, једино је могућа у строго дефинисаним условима који су предвиђени повељом УН.

„НАТО и његове чланице нису имале основ утемељен у међународном праву за агресију на Југославију. Зато што је у питању свих ових година и деценија била нелегална борба за отцепљење Косова од Србије и Југославије“, рекао је Дачић.

Навео је да у Савету безбедности сви говоре о територијалном интегритету, а једино нико не говори о територијалном интегритету Србије…

„Могуће је да се дигне ОВК која је била на линији терористичких организација, они поведу борбу за отцепљење Косова не од Милошевића, већ и пре њега.. Неколико векова се води борба за отцепљење Косова од Србије и рушење нашег територијалног интегритета“, рекао је Дачић.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button