СЕ и ЕП започињу преговоре о визној либерализацији за Косово

Савет Европске уније и Европски парламент започеће преговоре о укидању виза за грађане Kосова, одлучили су данас амбасадори земаља чланица ЕУ.

Према нацрту уредба омогућава грађанима Косова и Метохије да путују у ЕУ без визе на 90 дана у било ком периоду од шест месеци.

Према ставу Савета, безвизни режим би се примењиивао од датума почетка рада Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС) који ЕУ уводи идуће године за грађане трећих земаља укључујући ту и Западни Балкан, а у сваком случају најкасније од 1. јануара 2024. године.

Савет ЕУ сматра да је Приштина постигла значајан напредак у свим реформама за либерализацију визног режима, укључујући и област безбедности докумената, управљања границама и миграцијама, јавног реда и безбедности и основних права у вези са слободом кретања.

На основу ове процене, Европска комисија је предложила да се укину визе за носиоце пасоша које издаје Приштина.

„Изузеће од визног режима ће обезбедити да цео регион Западног Балкана буде под истим визним режимом“, подсећа Савет ЕУ и додаје да ће Kомисија наставити да активно прати спровођење реформи, укључујући усклађивање визне политике, кроз механизам за либерализацију визног режима.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button