SE i EP započinju pregovore o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Savet Evropske unije i Evropski parlament započeće pregovore o ukidanju viza za građane Kosova, odlučili su danas ambasadori zemalja članica EU.

Prema nacrtu uredba omogućava građanima Kosova i Metohije da putuju u EU bez vize na 90 dana u bilo kom periodu od šest meseci.

Prema stavu Saveta, bezvizni režim bi se primenjiivao od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji EU uvodi iduće godine za građane trećih zemalja uključujući tu i Zapadni Balkan, a u svakom slučaju najkasnije od 1. januara 2024. godine.

Savet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.

Na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština.

„Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom“, podseća Savet EU i dodaje da će Komisija nastaviti da aktivno prati sprovođenje reformi, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

(RTS)

Povezani članci

Back to top button