Сећање на 24. март: Последице трагедије и данас живимо

Паљењем свећа и полагањем венаца крај крста жртвама НATO агресије Срби из Грачанице данас су обележили годишњицу почека једног од највећих ратних сукоба који се водио на територији наше земље од завршетка другог светског рата.

Дан сећања све невино пострадале али и војнике и полицајце који су време агресије западне војне алијансе до последњег тренутка јуначки стајали на бранику отаџбине започео је служењем парастоса. Звук сирене за ваздушну опасност подсетио је на дане страдања.

Програм сећања почео је звуком сирене за ваздушну опасност и интонирањем државне химне Боже правде, фото: Ризница

Доживели смо трагедију чије последице осећамо и данас рекао је начелник косовског управног округа Срђан Поповић у обраћању окупљенима.

„Како је могуће да дијалог у Рамбујеу тада није могао да траје ни један месец и да се одма кренуло у рат а да се данас може разговарати више од деценије. Изгледа да је тада, те 1999. године Косово некоме био посао, а некоме живот. На жалост тада је посао победио. Да смо и тада разговарали као и сада не би било протераних Срба, не бисмо знали какав је живот у енклави, не би било запаљених светиња, убијених и киднапованих“, подсетио је Поповић.

Данас се сећамо и молимо за пострадале цивиле, војнике и полицајце. Имамо дуг према њима да и ова тешка времена останемо на нашој земљи како њихова жртва не би била узалудна, поручила је са скупа сећања у Бранкица Костић, директорка Народне библиотеке.

„Војници, борци, радници у пострадалим фабрикама, граничари на свим караулама, хероји са Паштирка и Кошара, земљаци наши убијени на пијачним тезгама, путници у возу, домаћини у својим домовима, децо наша чије је животе прекинуо ратни куршум, гелер и пламен, праштајте нама а ми истински у сваком тренутку из свести и подсвести кличемо, нека вам је слава и хвала! Живела Србија!“, рекла је Костићева.

Фото: Ризница

Испред делеације из Велике Плане венац крај крста жртвама НАТО бомбардовања положио је председник те општине Душан Марић.

„Велика ми је част што сам данас овде и што могу у име грађана Велике Плане да одам почаст погинулим војницима и полицајцима који су бранили своју отаџбину али и невино страдалим цивилима припадницима српског народа који су убијени само због тога што су Срби“, рекао је Марић.

Венце су положиле и делегације Канцеларије за Косово и Метохију на челу са официром за везу Београда и Приштине Дејаном Павићевићем,  Косовског управног округа, Привременог органа за општину Приштина, општине Грачаница.

Програм обележавања 24. годишњице НАТО бомбардовања СРЈ организовали су Епархија рашко-призренкса, Привремени орган за град Приштину и Културно просветна заједница Косова и Метохије.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button