Седница СБ УН о КиМ: Представљен извештај Гутереса, Селаковић напоменуо да Приштина саботира напоре Београда и међународних представника

Савет безбедности Уједињених нација разматрао је редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о ситуацији на Косову и Метохији.

Унмик поручује да ће наставити да пружа сву могућу подршку дијалогу. САД, Британија и Француска подржали су дијалог под покровитељством ЕУ. Русија и Кина указале на кршење права Срба и једностране потезе Приштине. Србију је представљао министар спољних послова Никола Селаковић, који је рекао да неодговорно понашање Приштине саботира напоре, не само Београда, већ и ЕУ и других актера међународне заједнице.

Полемика Селаковића и Гервале-Шварц

Министар Селаковић је, реагујући на тврдњу Данике Гервале-Шварц да она представља најмлађу демократију у Европи, подсетио да је Србима било забрањено да гласају на изборима.

„Да ли сте чули за такву демократију у којој је гласање на изборима народу забрањено, а гласање је било забрањено Србима који живе на Косову и Метохији два пута ове године“, указао је Селаковић.

Као најбруталнију лаж Селаковић је описао и тврдњу да је 90 одсто српских возила на КиМ пререгистровано, пошто су, од више од 9.000 возила на северу покрајине, пререгистрована само два.

Поводом навода да Београд крши договоре постигнуте у Бриселу, Селаковић је подсетио да 3.470 дана Приштина одбија да формира Заједницу српских општина, и отворено поручује да то не намерава ни да учини. 

Гервала-Шварц је одговорила да је право да се гласа гарантовано сваком грађанину, без обзира да ли је у питању Србин, Бошњак, Турчин.

Француска: Спровести договорено, избећи потезе који повећавају тензије

Француска подржава напоре Београда и Приштине да у потпуности нормализују односе у духу компромиса кроз дијалог под покровитељством Европске уније, поручила је представница Француске у УН.

Поручила је да би договори који су већ постигнути требало да буду примењени, и да треба избећи потезе који би могли да повећају тензије.

Шуанг: Приштина треба да се уздржи од једностраних потеза

Приштинске власти предузеле су једностране акције по многим питањима, као што су личне карте и регистарске таблице, што је водило ескалацији и угрожавању процеса нормализације односа, рекао је представник Кине у УН Џенг Шуанг.

„Приштина захтева потпуну замену таблица до краја месеца. То може поново изазвати протесте и сукобе. Та ситуација мора бити избегнута“, рекао је Шуанг.

Позвао је Приштину да се уздржи од једностраних потеза и указао на бројне инциденте против етничких мањина.

„Позиција Кине по питању Косова је јасна. Подржавамо две стране да раде једна са другом у оквиру резолуције 1244, како би постигли узајамно прихватљиво политичко решење кроз искрен дијалог. У овом процесу, суверенитет, независност и територијални

Небензја: Атмосфера мржње према Србима се охрабрује

Амбасадор Руске Федерације у УН Василиј Небензја рекао је да Косово остаје кључна тачка тензија на Балкану и да је потребна велика пажња Савета безбедности Уједињених нација и међународне заједнице.

Небензја је указао на кршење својинских права Срба, као и на отежан повратак ресељених из неалбанских заједница.

Навео је да су приштинске полицијске снаге направиле базе на имањима Срба на северу Косова. „Атмосфера мржње према Србима се охрабрује“, упозорио је Небензја.

Што се тиче дијалога, руски амбасадор је оценио да је статусно неутрална позиција Брисела доведена у питање. „Нико никада није покушао да примора Приштину да примени споразуме, чак ни Европска унија као медијатор“, указао је Небензја.

Наводи да Приштина стално захтева да јој Запад обезбеди војну помоћ и оцењује да су јој намере далеко од мирољубивих.

„Западне земље поступају као да резолуција 1244 уопште не постоји. Настављају да припремају такозване алтернативне опције за решење ситуације у корист Приштине“, истиче Небензај и наводи као пример недавни француско-немачки предлог решења.

Истиче да Брисел и Вашингтон користе претње и уцене да би се Београд приморао на уступке.

„Подржавамо мисију Уједињених нација на Косову и Метохији. То је најважнији гарант безбедности на Косову и Метохији“, закључио је Небензја.

Гервала Шварц: Реципроцитет није агресија

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц оптужила је Београд да крши своје обавезе.

„Реципроцитет није агресија, реципроцитет је најбоља међународна пракса, као што то сви овде знају“, рекла је Гервала Шварц.

Гервала Шварц је подсетила да се приближава рок за замену таблица.

Апеловала је на Савет безбедности и међународну заједницу да утичу на Србију да, како је рекла, не покушава да изазове насиље поново на крају овог месеца.

Оптужила је Србију да представља другу највећу претњу за европску безбедност, после Русије.

Селаковић: Приштина саботира напоре и Београда и међународних актера

Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је да Србија високо цени активности Унмика на Косову и Метохији, али да мисија још није постигла свој главни циљ – миран и нормалан живот за све грађане у јужној покрајини.

„Нажалост, последњих неколико месеци нису донели више стабилности и ситуација у покрајини није таква каква је приказана у извештају. Унилатерални потези Приштине наставили су да свесно и систематски доприносе етничким поделама и доприносе дискриминацији неалбанске популације. Према нашим сазнањима, забележено је 105 етнички мотивисаних напада од почетка године“, истакао је Селаковић.

Приступ Приштине је проблематичан, додаје министар, јер неодговорно понашање Приштине саботира напоре, не само Београда, већ и Европске уније и других актера међународне заједнице.

Поручио је и да покушаји учлањења Приштине у међународне организације представљају недопустив чин и нагласио да ће Србија одлучно наступати против таквих корака.

Скренуо је пажњу на екстремно неодговорно понашање Приштине, која примењује такозвану политику реципроцитета и тиме демонстрира недостатак воље да се нађе било какво компромисно решење.

Селаковић је истакао да одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу.

„Приштина се фокусира на оно што је било у прошлости, али заборавља да помене како неалбанци на Косову живе данас. Срби су и даље застрашивани на различите начине, приморани да напусте села и градове, а обесхрабрују се покушаји расељених да се врате“, рекао је Селаковић.

Привремене институције у Приштини, истиче, систематски раде на томе да избришу и културну и националну разноликост које је преостала на Косову и Метохији.

Напомиње да Приштина третира и религијске обреде као криминал, наводећи случај Николе Недељковића, који је присуствоао прослави Видовдана и осуђен без икаквих доказа.

Подсетио је и да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. 

„Србија je увек била и остаје дубоко посвећена проналажењу одрживог решења мирним средствима, зарад мира, стабилности и заједничке будућности“, закључио је Селаковић.

Шефица Унмика представља извештај: Подршка дијалогу, заједно можемо допринети избегавању ескалације

Шефица Унмика Каролина Зијаде представља амбасадорима чланица Савета безбедности извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о ситуацији на Косову и Метохији.

Поручује да ће наставити да пружа сву могућу подршку дијалогу Београда и Приштине.

„Када радимо заједно, кохерентно и ефективно, можемо допринети избегавању ескалације“, истиче  Зијаде.

Шефица Унмика указује и да је развој ситуације на Косову, уз сва отворена питања у региону, погођен европским безбедносним окружењем.

Упозорава да питања која се чине скривеним, могу избити у први план.

Зијаде наводи да је било ескалације у политичкој реторици између Приштине и Београда у претходних шест месеци, са неколико тренутака акутних тензија на терену, што је претило да поништи резултате дијалога.

Истиче важност мандата Кфора, чије присуство осигурава безбедно окружење на Косову и Метохији.

(РТС)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button