Sednica SB UN o KiM: Predstavljen izveštaj Guteresa, Selaković napomenuo da Priština sabotira napore Beograda i međunarodnih predstavnika

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Unmik poručuje da će nastaviti da pruža svu moguću podršku dijalogu. SAD, Britanija i Francuska podržali su dijalog pod pokroviteljstvom EU. Rusija i Kina ukazale na kršenje prava Srba i jednostrane poteze Prištine. Srbiju je predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je rekao da neodgovorno ponašanje Prištine sabotira napore, ne samo Beograda, već i EU i drugih aktera međunarodne zajednice.

Polemika Selakovića i Gervale-Švarc

Ministar Selaković je, reagujući na tvrdnju Danike Gervale-Švarc da ona predstavlja najmlađu demokratiju u Evropi, podsetio da je Srbima bilo zabranjeno da glasaju na izborima.

„Da li ste čuli za takvu demokratiju u kojoj je glasanje na izborima narodu zabranjeno, a glasanje je bilo zabranjeno Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji dva puta ove godine“, ukazao je Selaković.

Kao najbrutalniju laž Selaković je opisao i tvrdnju da je 90 odsto srpskih vozila na KiM preregistrovano, pošto su, od više od 9.000 vozila na severu pokrajine, preregistrovana samo dva.

Povodom navoda da Beograd krši dogovore postignute u Briselu, Selaković je podsetio da 3.470 dana Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, i otvoreno poručuje da to ne namerava ni da učini. 

Gervala-Švarc je odgovorila da je pravo da se glasa garantovano svakom građaninu, bez obzira da li je u pitanju Srbin, Bošnjak, Turčin.

Francuska: Sprovesti dogovoreno, izbeći poteze koji povećavaju tenzije

Francuska podržava napore Beograda i Prištine da u potpunosti normalizuju odnose u duhu kompromisa kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije, poručila je predstavnica Francuske u UN.

Poručila je da bi dogovori koji su već postignuti trebalo da budu primenjeni, i da treba izbeći poteze koji bi mogli da povećaju tenzije.

Šuang: Priština treba da se uzdrži od jednostranih poteza

Prištinske vlasti preduzele su jednostrane akcije po mnogim pitanjima, kao što su lične karte i registarske tablice, što je vodilo eskalaciji i ugrožavanju procesa normalizacije odnosa, rekao je predstavnik Kine u UN Dženg Šuang.

„Priština zahteva potpunu zamenu tablica do kraja meseca. To može ponovo izazvati proteste i sukobe. Ta situacija mora biti izbegnuta“, rekao je Šuang.

Pozvao je Prištinu da se uzdrži od jednostranih poteza i ukazao na brojne incidente protiv etničkih manjina.

„Pozicija Kine po pitanju Kosova je jasna. Podržavamo dve strane da rade jedna sa drugom u okviru rezolucije 1244, kako bi postigli uzajamno prihvatljivo političko rešenje kroz iskren dijalog. U ovom procesu, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni

Nebenzja: Atmosfera mržnje prema Srbima se ohrabruje

Ambasador Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Kosovo ostaje ključna tačka tenzija na Balkanu i da je potrebna velika pažnja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice.

Nebenzja je ukazao na kršenje svojinskih prava Srba, kao i na otežan povratak reseljenih iz nealbanskih zajednica.

Naveo je da su prištinske policijske snage napravile baze na imanjima Srba na severu Kosova. „Atmosfera mržnje prema Srbima se ohrabruje“, upozorio je Nebenzja.

Što se tiče dijaloga, ruski ambasador je ocenio da je statusno neutralna pozicija Brisela dovedena u pitanje. „Niko nikada nije pokušao da primora Prištinu da primeni sporazume, čak ni Evropska unija kao medijator“, ukazao je Nebenzja.

Navodi da Priština stalno zahteva da joj Zapad obezbedi vojnu pomoć i ocenjuje da su joj namere daleko od miroljubivih.

„Zapadne zemlje postupaju kao da rezolucija 1244 uopšte ne postoji. Nastavljaju da pripremaju takozvane alternativne opcije za rešenje situacije u korist Prištine“, ističe Nebenzaj i navodi kao primer nedavni francusko-nemački predlog rešenja.

Ističe da Brisel i Vašington koriste pretnje i ucene da bi se Beograd primorao na ustupke.

„Podržavamo misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji. To je najvažniji garant bezbednosti na Kosovu i Metohiji“, zaključio je Nebenzja.

Gervala Švarc: Reciprocitet nije agresija

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc optužila je Beograd da krši svoje obaveze.

„Reciprocitet nije agresija, reciprocitet je najbolja međunarodna praksa, kao što to svi ovde znaju“, rekla je Gervala Švarc.

Gervala Švarc je podsetila da se približava rok za zamenu tablica.

Apelovala je na Savet bezbednosti i međunarodnu zajednicu da utiču na Srbiju da, kako je rekla, ne pokušava da izazove nasilje ponovo na kraju ovog meseca.

Optužila je Srbiju da predstavlja drugu najveću pretnju za evropsku bezbednost, posle Rusije.

Selaković: Priština sabotira napore i Beograda i međunarodnih aktera

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da Srbija visoko ceni aktivnosti Unmika na Kosovu i Metohiji, ali da misija još nije postigla svoj glavni cilj – miran i normalan život za sve građane u južnoj pokrajini.

„Nažalost, poslednjih nekoliko meseci nisu doneli više stabilnosti i situacija u pokrajini nije takva kakva je prikazana u izveštaju. Unilateralni potezi Prištine nastavili su da svesno i sistematski doprinose etničkim podelama i doprinose diskriminaciji nealbanske populacije. Prema našim saznanjima, zabeleženo je 105 etnički motivisanih napada od početka godine“, istakao je Selaković.

Pristup Prištine je problematičan, dodaje ministar, jer neodgovorno ponašanje Prištine sabotira napore, ne samo Beograda, već i Evropske unije i drugih aktera međunarodne zajednice.

Poručio je i da pokušaji učlanjenja Prištine u međunarodne organizacije predstavljaju nedopustiv čin i naglasio da će Srbija odlučno nastupati protiv takvih koraka.

Skrenuo je pažnju na ekstremno neodgovorno ponašanje Prištine, koja primenjuje takozvanu politiku reciprociteta i time demonstrira nedostatak volje da se nađe bilo kakvo kompromisno rešenje.

Selaković je istakao da odluka o preregistraciji tablica pokazuje da, po ko zna koji put, Priština ne samo da ne ispunjava dogovoreno, već poništava rezultate dijaloga, stvarajući iznova novu krizu.

„Priština se fokusira na ono što je bilo u prošlosti, ali zaboravlja da pomene kako nealbanci na Kosovu žive danas. Srbi su i dalje zastrašivani na različite načine, primorani da napuste sela i gradove, a obeshrabruju se pokušaji raseljenih da se vrate“, rekao je Selaković.

Privremene institucije u Prištini, ističe, sistematski rade na tome da izbrišu i kulturnu i nacionalnu raznolikost koje je preostala na Kosovu i Metohiji.

Napominje da Priština tretira i religijske obrede kao kriminal, navodeći slučaj Nikole Nedeljkovića, koji je prisustvoao proslavi Vidovdana i osuđen bez ikakvih dokaza.

Podsetio je i da ni do danas nema nijednog pravosnažno osuđenog izvršioca za više od 1.000 Srba stradalih samo od 1999. godine. 

„Srbija je uvek bila i ostaje duboko posvećena pronalaženju održivog rešenja mirnim sredstvima, zarad mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti“, zaključio je Selaković.

Šefica Unmika predstavlja izveštaj: Podrška dijalogu, zajedno možemo doprineti izbegavanju eskalacije

Šefica Unmika Karolina Zijade predstavlja ambasadorima članica Saveta bezbednosti izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Poručuje da će nastaviti da pruža svu moguću podršku dijalogu Beograda i Prištine.

„Kada radimo zajedno, koherentno i efektivno, možemo doprineti izbegavanju eskalacije“, ističe  Zijade.

Šefica Unmika ukazuje i da je razvoj situacije na Kosovu, uz sva otvorena pitanja u regionu, pogođen evropskim bezbednosnim okruženjem.

Upozorava da pitanja koja se čine skrivenim, mogu izbiti u prvi plan.

Zijade navodi da je bilo eskalacije u političkoj retorici između Prištine i Beograda u prethodnih šest meseci, sa nekoliko trenutaka akutnih tenzija na terenu, što je pretilo da poništi rezultate dijaloga.

Ističe važnost mandata Kfora, čije prisustvo osigurava bezbedno okruženje na Kosovu i Metohiji.

(RTS)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button