Шеф ЕУЛЕКС-а: Одлука о отварању моста на Ибру не сме бити једнострана

Шеф мисије ЕУ за владавину права на Косову (Еулекс) Ларс Гунар Вигемарк рекао је да је ситуација на северу Косова тренутно мирна, али да постоје многе тензије „испод површине“, и да одлука о отварању моста на Ибру не сме да буде једнострана, преноси „Газета експрес“.

Вигемарк је навео да, због низа инцидената који су се десили, Еулекс позива на уздржаност.

„Имали смо низ инцидената и зато позивамо све на уздржаност. Када је реч о отварању моста о чему је расправљала Скупштина општине Северна Митровица, и за шта је Европска унија била врло јасна да о томе треба разговарати у контексту дијалога, нико не треба да предузима једностране одлуке, посебно у овом тренутку када се налазимо на важној и осетљивој тачки у дијалогу и уопште у односима Косова и Србије“, казао је Вигемарк.

Додао је да се на локалном нивоу могло чути колико је важно слушати локално становништво и у Јужној и у Северној Митровици.

„Поготово када су у питању косовски Срби, њихов глас се мора чути“, нагласио је Вигемарк.

Он је позвао стране да се уздрже од провокативне реторике, посебно у време када се води дијалог Београда и Приштине.

„Настављамо са нашим извиђачким патролама заједно са колегама из полиције Косова и Кфором, имамо синхронизоване патроле. Важно је да покушамо да стабилизујемо ситуацију. Позивамо све да покажу уздржаност и дају дијалогу време и простор за проналажење решења“, закључио је Вигемарк.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button