Селаковић о убиствима новинара на Косову и Метохији: Имена 17 новинара на сајту УНС-а опомињу да починиоци не смеју остати некажњени

Mинистар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић је у обраћању учесницима Светске конференције о слободи медија, пренео упозорење Удружења новинара Србије и Комисије за истраживање убистава новинара да је недопустиво да се у оптужницама против лидера такозване ОВК не помињу злочини над новинарима, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар Селаковић предочио је податке УНС-а да је од 1998. до 2005. године на Косову и Метохији убијено и нестало 17 српских и албанских новинара и медијских радника, да се њихова имена налазе на сајту УНС-а, и закључио да управо та имена опомињу да починиоци не смеју остати некажњени.

Светску конференцију о слободи медија заједнички су организовали Унеско и Краљевина Холандија, саопштило је министарство.

У свом излагању шеф српске дипломатије рекао је да је Србија је свесна значаја и улоге слободе медија у изградњи политички напредног друштва у којем ће се доследно поштовати грађанске слободе, и поручио да напад на медијске посленике сматрамо и ударом на темеље друштва, односно озбиљном претњом напорима да градимо и унапређујемо друштво по мери свих.

Министар је истакао да је Влада Србије недавно усвојила Акциони план за медијску стратегију и донела одлуку о образовању Радне групе за безбедност и заштиту новинара, у чијем ће раду учествовати, између осталих, представници Кабинета председнице Владе и неколико министарстава и тужилаштва, као и представници ЕУ и ОЕБС-а, те представници новинарских удружења.

(извор: УНС)

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button