Синиша Мали: Огроман притисак на Београдску делегацију, добили смо никад гори папир од покретања преговора Београда и Приштине

Разговори  представника Београда и Приштине у Вашингтону протичу уз захтев Београду да призна Косово.

Под насловом „Траже од нас да признамо Косово“, Политика преноси изјаву Синише Малог који је јуче обелоданио да је на столу било 16 тачака, од којих 10. тачка подразумева међусобно признање.

Иако је Ричард Гренел, саветник председника САД Доналда Трампа демантовао ову информацију медији су ипак дошли до документа у којем се у тачки 10 каже: Обе стране се обавезују на међусобно признање и заштиту етничких мањина, реституцију имовине, решавање статуса држављанства.

Вашингтон је Београду предочио папир са 16 тачака, од којих једна, десета, подразумева међусобно признање. Ово је јуче одмах на почетку разговора делегација Београда и Приштине у Белој кући рекао министар финансија Синиша Мали, члан делегације коју на преговорима у САД предводи Александар Вучић.

Врло брзо стигао је и деманти Ричарда Гренела који у име Америке води ове преговоре. Он је на свом инстаграм профилу кратко написао: „Није тачно“.

У делегацији Београда у Вашингтону, како преноси Танјуг, речено је да у тачки десет стоји да се обе стране обавезују на међусобно признање, заштиту етничких мањина и реституцију имовине, решавање статуса лица без држављанства и пристају на отварање канцеларија задужених за заштиту и годишње извештавање о правима мањина.

Према тврдњама Малог, на председника Александра Вучића врши се огроман притисак.

„Добили смо никада гори папир од када су кренули преговори са Приштином. Било је 16. тачака на папиру, на столу, од којих 10. тачка подразумева међусобно признање“, рекао је Мали новинарима и додао да је огроман притисак на делегацију Београда, као и да 20 учесника разговора, не само Албанци, веома агресивно реагују на сваку реч из наше делегације.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button