Служба за социјални рад преузела случај напада на српског дечака у Косовској Каменици

Косовска полиција је идентификовала нападаче на малолетног српског дечака Михајла Станковића из Косовске Каменице. Њега су напала тројица, такође малолетних дечака албанске националности.

Након што је полиција идентификовала насилнике случај је преузео Центар за социјални рад у Косовској Каменици тако да ће током дана бити саслушани и малолетници и њихову родитељи, потврдио је за Ризницу, заменик председника косовске општине Каменица Бојан Стаменковић.

Стаменковић апелује на уздржаност како би надлежне установе, без притиска и тензија, могле да одраде свој део посла.

„Осуђујем сваки вид насиља, поготову између различитих етничких група. Док чекамо званични извештај Центра за социјални рад, који је у међувремену преузео случај, молим и апелујем на уздржаност. Уједно апелујем на родитељима да разговарају са својом децом те да личним примером буду узор млађим генерацијама. Мржња и нетрпељивост не води ничему, будимо људи пре свега“, рекао је Стаменковић.

Заменик градоначелника Каменице Бојан Стаменковић, Фото: Ризница

Нападачи на малолетног Михајла Станковића били су алабански дечаци између 11 и 13 година који су га, како је Михајло испричао, сачекали док се враћао кући из продавнице.

„Био сам у продавници да купом неке грицкалице и сок и прошао сам поред њих, они су ме посматрали. Када сам се враћао и стигао до једног црвеног комбија пресрели су ме, оборили на земљу и један од њим је док сам лежао на земљи шутнуо у нос. После тога сам ја дотрчао кући, а они су побегли“.

Напад на српског дечака изненадио је јуче и преостале Србе у овом градићу на крајњем истоку Косова будући да, како кажу, више од две деценије овде није регистрован ни  један међуетнички инцидент.

Косовска Каменица је једна од ретких градских средина јужно од Ибра у којој још увек живе Срби. Овде данас живи близу 700 Срба углавном концентрисаних око православне цркве.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button