Снежана Јовановић даје јавну изјаву у присуству адвоката и медија, тврди да је косовска полиција и Тужилаштво гоне због пријаве кривичног дела

Председница одбора за јавну безбедност за Кишницу, Сушицу и Бадовац Општине Грачаница Снежана Јовановић саопштила је да су Полиција у Грачаници и Тужилаштво Косова одлучили да је кривично гоне због тога што их је, како наводи, јавно подсетила на њихов посао те захтевала да хитно отворе истраге у вези случајева угрожавања јавне безбедности.

Јовановићева је због тога одлучила да вечерас у 18 часова јавно – испред Полиције у Грачаници, у присуству адвоката, медија и градоначелнице Љиљане Шубарић, да изјаву у вези са, како је нагаласила, скандалозним случајем и њеним незаконитим гоњењем због пријаве кривичног дела.

Председница локалног одбора за јавну безбедност Снежана Јовановић пријавила је испаљење хица из ватреног оружја на улици у близини капије Дома културе у Грачаници 15.септембар ове године. Како је нагласила на пријаву угрожавања безбедности и јавног реда и мира полиција није реаговала.  

Истог дана у вечерњим сатима достављен јој је позив за давање изјаве у вези са случајем испаљеног хица у близини Дома културе у Грачаници али и поводом њене раније пријаве случаја деце у максирним униформама која су, глумећи полицију, заустављљала возила на магистрали Приштина – Гњилане код Кишнице.  

„У вези са случајем испаљеног хица на улици у близини капије Дома културе Грачаница истражни полицајац Иван Милошевић ме је у испитивању питао да ли знам да је неблаговремено пријављивање кривичног дела у ствари кривично дело будући да постоји рок за пријаву истог те да због тога могу да будем кривично гоњена. Одговорила сам да не знам да ли постоји рок и колики је то рок, али сам по добијању потврдне информације у вези са испаљивањем хица случај пријавила командиру, путем мејла. Полицајцу Милошевићу сам нагласила да је проблем што се случај од стране савесних грађана – очевидаца пријављен на време, али да полиција није реаговала, и да сам дужна да након тога реагујем јавно као члан Општинског одбора за јавну безбедност“, нагласила је Јовановићева.

Полицијска станица
Фото: Ризница (илустрација)

Подсећа да је исте вечери дала изјаву те да ја упозорена да не сме нигде да износим податке у вези истраге како исту не би угрозила.

„Ја сам испоштовала све на шта ме је полицајац Милошевић упозорио, односно ни са ким у вези дате изјаве нисам разговарала“, саопштила је Јовановићева.

Додала је да је јуче поподне уследио позив од стране истражног полицајца Ивана Милошевића који ју је обавесстио да је у вези са случајем испаљеног хица на улици у близини капије Дома културе Грачаница потребно да поново да изјаву.

„По одласку у Полицијску станицу у Грачаници Милошевић ме је обавестио да ће се против мене поднети кривична пријава и да је потребно да поново дам изјаву јер сам сада осумњичена, будући да нисам на време пријавила случај полицији у вези испаљеног хица на улици. Милошевић ми је рекао да имам право на адвоката у чијем присуству могу да дам изјаву“. 

Јовановићев подсећа да је полицајца Милошевића подсетила да је случај од стране савесних грађана на време пријављен полицији, односно, његовом дежурном колеги, 16.09.2023, те да је проблем у томе што полицајац тада није реаговао.  

„Милошевићу сам рекла да је болесно како се понаша Полиција у Грачаници и то што не жели да спроводи истраге у вези кривичних дела те да мене жели да кривично гони јер сам кривично дело пријавила „на време“. Подсетила сам га да сам ја једини цивил на територији општине Грачаница који у складу за Законом полиције Косова самоиницијативно сарађује са Полицијском станицом у Грачаници (јер се већина боји или је незаинтересована будући да не верује полицији), те да је то званично рекао и њихов командир Братислав Трајковић у подношењу годишњег извештаја о раду. Сада мене, која сваки случај угрожавања безбедност Срба и Албанаца пријављујм Полицији као савесног грађанина кривично гоне управо из тог разлога“, саопштила је Јовановићева.

Наглашава да јој је надлежни полицајац Иван Милошевић рекао да ће и против осталих Срба бити поднета кривична пријава, јер су требали да потраже полицајца који ће  прихватити њихову пријаву. 

Председница општиског одбора за безбедност за Кишницу, Сушицу и Бадовац Снежана Јовановић наводи да уколико Полиција и Тужилаштву њу гоне због пријаве угрожавања безбедности онда то исто чине и градоначелници Љиљани Шубарић као председавајућој овог одбора и свим члановима који су присуствовали расправи о случају испаљеног хица на улици у Грачаници, као и свим одборници Скупштине општине Грачаница који дају подршку Одбору за безбедност. 

„Скандал који Полиција у Грачаници са Тужилаштвом чини сигурно је први случај на Косову а и у свету у коме се кривично гони грађанин који је пријавила случај угрожавања јавне безбедност којом приликом полиција није уважила пријаву од савесних грађана. Верујем да се све ово чини јер сам на седници Општинског одбора за безбедност командиру Полицијске станице у Грачаници Братиславу Трајковићу рекла да ћу га пријавити инспекторијату због лошег рада полиције у Грачаници али и да ћу због великих пропуста у раду, лично тражити његову оставку“, наглашава Јовановићева.

Она је позвала представнике међународне заједнице да поводом овог случаја хитно реагују и заштите је.

Повезани чланци

Back to top button