СНФ: Упокојио се владика Артемије духовни отац Светог Харитона и духовно чедо Светог Јустина

Владика Артемије, сигурно је личност која је уз владику и потоњег патријарха Павла, оставила најдубљи траг у животу многострадалних: Косова, Метохије и Рашке области и својом духовном снагом, препородио је готово угашен монашки живот у манастирима, наводи се у сапоштењу Српског националног форума (СНФ), поводом смрти рашчињеног владике рашко-призренског.

„На велики хришћански паразник, на дан Архистратига Михаила, упокојио се у Господу, епископ Епархије рашко-призренске у егзилу, г. Артемије (Радосављевић). Преданим радом са свештенством и мирјанима, вратио је православни живот међу православни народ на КиМ након вишедеценијске ере атеизма, подигао је на десетине цркава и манастира широм ЕРП и широм православне васељене, био је велики духовник који је замонашио преко 400 монаха и монахиња“, наглашава се у саоптшењу.

Додаје се да је бивши владика рашко – призренске епоархије ширио истину, без бојазни, знајући да „Бог није у сили него у правди“, и страдавао је за Бога и правду.

„У најтежим данима по српски народ на КиМ, са својим свештенством и монаштвом остао је као сидро које је задржало српски брод да га олуја НАТО агресије не однесе у неповрат“.

СНФ на крају подсећа да је владика Артемије био духовно чедо светог Јустина и духовни отац светог Харитона, „чиме је његов даљи пут у Царство Небеско одређен, наглашава се у саопштењу и додаје да је „наш народ добио још једног молитвеника пред Господом“.

„Одлазак владике Артемија је велики губитак за његову духовну децу, и за све људе који су га познавали“.

Повезани чланци

Back to top button