Снима се филм „Кошаре“

Снимање ратног филма „Кошаре“, у режији Балше Ђога, почело је 15. јула 2020. године, у Лесковцу и околини.

Овај амбициозни филмски пројекат надахнут је истинитим догађајима, а Филмски центар Србије га је прошле године подржао на конкурсу за Суфинансирање производње домаћих дугометражних филмова са националном темом.

Пројекат „Кошаре“, истиче се у образложењу, представља „хвале вредну идеју да се после безмало две деценије одлагања филмски обради тема која је истовремено од првенственог националног значаја и изразито уметнички потентна“, а 50 милиона динара је и највећи износ који је до сада додељен на кокурсу за Суфинансирање производње домаћих дугометражних филмова са националном темом.

„Кошаре“ су целовечерњи играни првенац редитеља Балше Ђога, до сада најпознатијег по хваљеној серији „Пет“. Филм настаје по сценарију Ђорђа Милосављевића, Страхиње Радетића и Ђога, а кључне улоге тумаче: Јован Јовановић, Лука Грбић, Виктор Савић, Никола Којо и Милица Стефановић.

Поред њих у филму (и серији) гледаћемо Милену Радуловић, Милоша Самолова, Александра Радојичића, Младена Совиља, Владана Гајовића, Милорада Капора, Милоша Биковића…

Прича филма и серије Кошаре прати групу младих српских војника који у октобру 1998. године стиже на удаљену војну коту на тромеђи Србије, Црне Горе и Албаније.

Убрзо, они западају у вртлог борбе за своју отаџбину, али и властите животе, а суочени са подмуклим нападима непријатељаских снага и осталим опасностима.

Филм продуцирају „Омега продакшн“ (продуценти Немања Мићић и Владан Анђелковић) и „Телеком Србије“. Уз Филмски центар Србије, подршку овом пројекту од националног значаја дало је и Министарство одбране Републике Србије.

Снимање филма и серије трајаће до почетка децембра 2020. године на многобројним локацијама у Србији, Црној Гори и Републици Српској (Босни и Херцеговини).

Премијера филма се очекује у првој половини 2021. године.

(РТС)

Преко
РТС

Повезани чланци

Back to top button