СНП: Студентима омогућити бесплатну пријаву за текући испитни рок

Српски народни покрет тражи од Канцеларије за КиМ, Министарства фининасија и Министарства просвете да студентима Приштинског универзитета омогуће бесплатну пријаву за текући испитни рок, али и сваки следећи док се проблем са забраном употербе динара не реши.

У саопштењу за јавнаост СНП подсећа да због затварање експозитура Поштанске штедионице на северу КиМ студенти пред предстојећи јунски испитни рок  немају где да уплаћују  пријаву испита и оверу семестра.  

„После неуспелих преговора у Бриселу једностраним потезима власти у Приштини уследило је насилно укидање рада свих експозитура Поштанске штедионице на простору Косова и Метохије. Иако су и раније ове експозитуре обуставиле исплату динара, грађани су били у могућности да врше уплате и донекле обављају своје обавезе. Оваквим потезом свакодневни живот српског становништва је додатно отежан.

Поред оних најстаријих, пензионера и корисника социјалне помоћи, одлуке приштинских власти посебно су погодиле преко 5.000 студента Универзитета у Косовској Митровици који функционише по систему Републике Србије.

С обзиром на то да је у току пријава за јунски испитни рок и овера семестра они су приморани да се организују и одлазе на административне прелазе или градове централне Србије због неопходних уплата што изискује додатне трошкове.

У складу са тим тражимо од Канцеларије за КиМ, Министарства фининасија и Министарства просвете и осталих институција које имају надлежност да студентима овог универзитета омогуће бесплатну пријаву за текући испитни рок, али и сваки следећи док се постојећи проблем не реши“, наводи се у саопштењу СНП.

Повезани чланци

Back to top button