Шолц у Приштини: Незамисливо да две земље које се међусобно не признају буду у ЕУ

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас у Приштини да Србија треба да призна Косово јер је незамисливо да две земље које су кандидати за уалазк у Европску унију не признају једна другу.

„Споразум би коначно требало да реши питање признања Косова јер је незамисливо да две земље које се међусобно не признају буду део Европске уније“, рекао је Шолц.

На конференицији за новинаре у Влади Косова након разговора са косовским премијером Аљбином Куртијем немачки канцелар је рекао да је са својим домаћином разговарао о европској перспективи Косова и либерализацији визног режима, као и о ставу Косова о рату у Украјини.

Канцелар је појаснио да је Берлински процес знак да ће Немачка, са свим својим могућностима, помоћи земљама Западног Балкана да у догледно време уђу у ЕУ, те да је то постављено као приоритет.

Нагласио је да је за Косово веома важно да настави дијалог уз посредовање ЕУ.

Шолц се дотакао и иницијатие „Отворени Балкан“, на питање да ли његова земља подржава овај процес, Шолц је рекао да даје приоритет Заједничком регионалном тржишту.

„Што се тиче Отвореног Балкана, желим да јасно ставим до знања да дајемо велики приоритет заједничком регионалном тржишту за које сматрамо да треба да напредује и да се питања унутар њега могу реализовати и кренути напред“.

Фото: Ризница

Курти: Крајем године Косово ће поднети захтев за статус земље кандидата у ЕУ

За косовског премијера Аљбина Куртија посета немачког канцелара Олафа Шолца је историјска.  На конференцији за медије, после састанка са Шолцом, Курти је најавио аплицирање Косова за статус земље кандидата за чланство у ЕУ, што би требало да се догоди до краја године.

За овај процес косовски премијер је затражио подршку Немачке.

Кути је потврдио да је са немачким канцеларом разговарао и о дијалогу Београда и Притштине и Берлинском процесу.

„Што се тиче дијалога, рекао сам му да смо ми посвећена страна, али да Србија наставља да блокира решења која нудимо, чак и за Берлински процес. У овом процесу Косово показује своје приближавање политикама ЕУ“, потврдио је Курти.

(агенције)

Повезани чланци

Back to top button