Шоле захтева већу ангажованост на имплеметнацији споразума као и суздржаност од провокација на северу Косова

Виши саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле је у телефонском разговору са премијером приштинских институција Аљбином Куртијем затражио суздржаност од провокативних акција на северу Косова али и већу ангажованост на испуњавању обавеза проистеклих из споразума Београда и Приштине.

Он је посредством друштвених мрежан нагласио да нормализација односа кроз дијалог и имплеметнацију плана за Асоцијацију општина са српском већином отвара многа врата Косову, укључијући и евентуално „обострано признање“.

Написао је на Твитеру и да је председником Србије Александром Вучићем обавио констурктиван разговор телефоном о потреби напретка и нормализације односа Београда и Приштине али и повратку Срба у локалне институције.

Током подношења извештаја Комитету за спољне послове у америчком Сенату, Шоле је навео да није уочио веће актвности ни код једне од преговарачких страна у циљу  примене споразума Београда и Приштине.

„Не видим имплементацију споразумани код једне стране то је нешто на шта је господин Ескобар био фокусиран. Разговарао сам и са Борељом, ЕУ је такође фокусирана на ово, из тог разлога смо се ангажовали интензивном дипломатијом како би обе стране испуниле обавезе из споразума“, рекао је виши амерички саветник. 

Повезани чланци

Back to top button