„Солидарност за Косово“ 19 година у хуманитарној мисији: 10 тона помоћи за Србе на КиМ и овај пут

Хуманитарна организација Арноа Гујона „Солидарност за Косово“ и ове године је у оквиру Божићног хуманитарног конвоја поделила 10 тона помоћи за децу и бројне породице на Косову и Метохији.  

Десетак француксих хуманитараца, сада већ 19. годину заредом, обилази бројне српске енклаве на централом Косову, у  Косовском Поморављу али и у повратничким селима у Метохији.

У бројним акцијама које су организвовали широм Француске прикупљено је 10 тона помоћи, а на овај начин ће, не само традиционални новогодишњи пакетићи, већ и школски прибор, гардероба, намирнице, хигијенски пакети али и шпорети на дрва стићи до оних којима су најпотребнији.

Акција траје до првог јануара, помоћ је до сада подељна школама и вртићима као и бројним породимама на централном Косову, у Косовском Поморављу и у Метохији, каже Том Креде који ове године предводи групу волонтера из Француске.  

„ У претходним акцијама које је „Солидасрнос за Косово“ организовало реновиране су многе школе на Косову. Наша организација је помогла и бројне породице да од свог рада наставе да живе на својим имањима тако што смо им поделили краве и овце. Наш долазак очекују и у Метохији, а тамо планирамо да до првог јануара поделимо помоћ коју смо прикупили за те људе“, појаснио је Креде.

После успешно окончане акције у Новом Брду, фото: Ризница

Захвалан што за 19 година, колико помажу народ на Косову и Метохији, никада нису заобишли Косовоско Поморавље, парох новобрдски протојереј Стево Митрић истиче да су се у том периоду изнедрила бројна пријатељства, познанства чак и кумства, те да француске хумантарце овдашњи Срби сада доживљавају као део подорице.  

„Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ је увек била ту са нама и делила добро и зло. Оно што је најбитније јесте реч коју проговоримо између себе. Сам разговор али и подршка као и чињеница да неко у Француској мисли на ове људе и да их помаже заправо је најлепша порука Божићног конвоја –  да човек са човеком подели реч и то је налепша мисија коју ова организација овде обавља“, рекао је отац Стево Митрић.

Власти у Приштини су француском добротвору и оснивачу хумантиране организације „Солидарност за Косово“ Арноу Гујону забраниле улазак 2018. године, али он је лане ипак присуствовао Божићном конвоју који је организован у рашкој области.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button