„Солидарност за Косово“ реновирала школе и амбуланту у два села код Косовске Каменице

Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ чији је оснивач и директор Арно Гујон, током протеклих година је у сарадњи са Епархијом рашко – призренском финарнсирала реконструкцију многих школа и али и здравствене установа широм Косова и Метохије. У селима Томанце и Рајановце код Косовске Каменице предстаници ове хуманитарне организације данас су обишли су реновиране објекте.

Погачом и сољу, како се у Срба традиционално излази испред драгих гостију, дочекани су представници Хуманитарне организације Солидарност за Косово и Канцеларије епрахрије Рашко – призренске. Милован Симијоновић каже да су у Рајановцу помогли реновирање школског објекта и амбуланте, а у Томанцу школе.  

„Направили смо нове котларнице, уградили централно грејање, заменили улазна врата, унутрашња врата, средили подове, тоалете и тако даље. Све смо то урадили да би деци било топлије и лепште у њиховим учионицама. Укупна вредност овог пројекта је више од 105 хиљада евра, а сав новац смо сакупили од наших донатора из Француске“, каже Симијоновић.

Више од 12 000 донатора годинама свесрдно помаже рад Хуманитарне огранизације Арноа Гујона. Прикупљен новац за 14. ученика и наставника школе „Трајко Перић“  значи боље и квалитетније услве за рад, каже директор Дејан Стаменковић.

Услове које смо сада добили не разликују се од услова које имају најопремљеније школе у Србији“, рекао је Стаменковић.

Близу 150 Срба из овог планинског села пре зиме добиће боље услове за лечење у реновиранираној амбуланти, каже директор здравстеног центра Гњилане доктор Зоран Петрић  

„Ова амбуланта значи да су створени добри услови и ми као Здавствени центар сада сваке недеље шаљемо доктора, а захваљујући школи имамо интернет тако да је могуће сада овде и лекови да се пропишу и фактуришу као и свакој амбуланти“, истиче Перић.  

У циљу опстанка Срба у овом делу Косовског Поморавља „Солидарност за Косово“ и Епархија рашко-призренска у више наврата помагали су и Здравствени центар у Гњилану и Болницу у Пасјану каже Срђан Станковић управник Канцеларије за добортоворни рад Епархије рашко – призренске

„Сматарамо да оваква села, која су успела да у овим временима и условима живота остану са потпуно српским становништвом, да нико није продао земљу већ да раде, да од ње живе, да имају услове да се деца задрже и породице да се задрже у овом селу, овакав вид помоћи њима много значи“, рекао је Станковић.

Како је речено донатори се овде неће зауставити, најављено је опремање амбуланте мобилном лабораторијом и апрататима за специјалистичке прегледе.  

„Ова донација много значи за становнике овог села, овим пројектом је заокружен цео процес. Деца су добила нове учионице и парно грејање, једноставно добили су нове услове за наставу“, рекао је Владица Аритоновић заменик председника Општине Ранилуг.

У 13 села, која су према последњој територијалној организацији припала општини Ранилуг, живи више од 5.500 становника, од чега је српског више од 90 одсто.

(Ризница)

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button