Спасовдан у Призрену

Двадесетак верника, међу којима и неколицина Призренаца, присуствовала су светој литургији која је поводом Вазнесења Господњег одржана у цркви Христа Спаса у Призрену.

Пењући се стрмим сокацима Поткаљаје до древне цркве, са чијег платоа пуца најлепши поглед на царски град, верници су тихо, један за другим пристизали на молитву.    

Литургијом је началствовао парох призренски, јереј Јован Радић, уз саслужење игумана Св. Архангела архимандрита Михајла и проректора Призренске Богословије јеромонаха Исидора.

Групице верника из Штрпца, Новака, Ораховца и Гуштерице са централног Косова оргаизовано су дошли на богослужење.

Александра Новаков, рођена Призренка, у немогућности да, како је планирала, дође у родни град, славски колач је принела у манастиру Јазак на Фрушкој Гори, где се налазе мошти цара Уроша, сина Цара Душана.

Окупљенима у цркви Светог Спаса отац Јован је честитао славу али и свима који су желели да дођу а нису могли због затворених прелаза.

У атријуму цркве приређено је послужење, а бака Светлана је по традицији донела сутлијаш. За здравље своје породице ову стару посластицу принела је и Јасмина Савић.

Подно зидина каљаје данас се заорила и песма, а уз песму се заиграло и коло. Како би Призренци рекли заиграло се за здравље и за обичај. Дружење је настављено уз славски ручак у Призренској богословији Кирило и Методије.

Пише: Оливера Радић

Повезани чланци

Back to top button