Споменик српским ратницима из Првог светског рата измештен са централног места на приштинском гробљу уочи Дана примирја

Споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918, који је до недавно заузимао централно место у спомен парку на приштинском православном гробљу померен је како би на његово место била постављена нова спомен плоча. Измештање споменика и постављање нове спомен плоче обавељно је уочи обележавања Дана примирја у првом светкском рату и без знања епархије рашко – призренске.   

На место споменика српским јунацима пострадалима у Првом светском рату постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише „Француксим војицима палим на Косову“.  Бела спомен плоча из 1984. године на којој је поред крста исписано „Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912 – 18“ и којој је било намењено централно место у оквиру споме парка измештена је са бочне стране.

Споменик пре измештања, фото: Ризница

Измештање споменика српским јунацима и постављање нове спомен плоче није једина промена на спомен обележју на приштинском православном гробљу. На спемен плочи захвалности на којој на српском и француском пише „Вечита захвалност француским ратницима палим 1918.“ придодат је и превод на албански.

Приштински парох Станиша Арсић каже да је обишао гробље и фотографисао измештање споменика и промене на споменицима. У косовској полицији где је отишао да пријави случај му је речено да је измештање урадило предузеће „Хориткулутра“ по налогу амбасада Немачке и Француске у Приштини.

Немачки и француски амбасадор у Приштини Јорн Роде и Оливер Гуерот су обележавајући Дан примирја у првом светском рату јуче су положили венац на споменик француским жртвама рата на приштнском гробљу.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button