Споразум: Отверн пут за наставак дијалога

После формирања нове Владе Косова и укидања мера реципроцитета на увоз робе из Србије односи Косова и Сједињених Америчких држава су побољшани, а отворен је и пут за наставак дијалога Београда и Приштине, истакли су гостујући у емисији “Споразум” политиколози из Београда и Приштине: Стефан Сурлић и Агон Малићи.

Политиколог Агон Малићи каже да је дијалог Косова и Србије један од главних приоритета нове Владе Косова и да се на јесен може очекивати његов наставак. Сматра да су економски опоравак Косова и дијалог главни показатељи на основу којих ће се проценити, колико ће актуелна влада трајати.

Сматра да су одлуком Владе Косова о укидању реципрочних мера према Србији, односи Косова и Сједињених Америчких Држава почели да се нормализују.

“Током следећих недеља, у погледу дијалога, захтева се ангажман који Приштина, тј. Косово очекује од САД, како би оне усмериле притисак ка Београду да би се покренуо процес у складу са очекивањима. На Косову је то да САД наставе притисак да се овај процес оконча признањем. У том смеру, видели смо и изјаву америчког амбасадора за Коха Диторе, где је он поновио став да Америка очекује да се процес оконча признањем. Видим да је ова влада на линији, односно, да се вратила и синхронизовала рад са америчком администрацијом”.

Политиколог Стефан Сурлић сматра да су се се односи Вашингтна и Приштине, након формирања владе Авдулаха Хотија и укудања реципрочних мера, побољшали.

“Мислим да иду узлазном путањом и да је америчка администрација, барем она која окружује председника Трампа, задовољна што је ова влада отклонила баријере за наставак дијалога, пре свега таксе и реципрочне мере и што није поставила неки додатни услов, односно довела до тога да Београд сада нема никаквог изговора за одлагање евентуалног процеса дијалога”, рекао је Сурлић.

Агон Малићи сматра да су на Косову могући и ванредни парламентарни избори, посебно ако се коначни споразум између Србије и Косова буде сматрао штетним по Косово.

“Парламентарна већина је нестабилна, мала. Демократска странка Косова је рекла да могу бити конструктивни по питању дијалога. Али, то подразумева да споразум, ако буде склопљен и дође до договора, да то буде нешто што испуњава услове, тј. нешто што је прихватљиво за већину становника Косова. Ова влада неће бити дугог века и не верујем да ће моћи да прихвати споразум који се буде сматрао штетним по Косово. Ту ће улогу играти та перцепција на Косову о америчким изборима у новембру и ко ће бити победник тамо. Вероватно ће то бити Џо Бајден, коме су шансе порасле. Како се будемо приближавали изборима, онда мислим да ће перцепција о изборном резултату у Америци играти улогу и у приступу Владе Косова према дијалогу”, нагласио је Малићи.

Малићи процењује да је немогуће да финални споразум подразумева неку врсту поделе Косова или Заједницу српских општина са великим и широким овлашћењима, јер тако нешто не може, како је казао, проћи на Косову без последица.

“Оно што ја очекујем је, ако дође до споразума, једина врста која ће моћи да се склопи је споразум који има елементе које ће председник Вучић у Србији моћи да “прода” као успех. Нешто симболично територијално, нешто симболично у односу на аутономију Срба. Јер другачије Косово ни са госпдином Хотијем, а поготово не са господином Куртијем, чија се моћ и потенцијал повећавају, не би прихватило споразум који превазилази Ахтисаријеве границе, јер би то за Албанце на Косову био компромис, рекао је Агон Малићи.

Стефан Сурлић сматра да ће председник Србије Александар Вучић за четири године можда и решити питање односа Београда и Приштине, с обзиром на то да постоји јак међународни притисак да се тај процес оконча. Сурлић истиче и да међународни актери Вучића виде као јединог политичара који може да изнесе финални споразум између Косова и Србије.

Повезани чланци

Back to top button