Спремне мере за трећи талас ковида 19

Уколико се епидемија короне разбукта, постоји могућност да ђаци и студенти пређу на онлајн наставу, да се кафићи затворе…

У неким деловима земље, а највише у Београду, дошло је до повећања броја оболелих, па стручњаци упозоравају да је ово почетак трећег таласа оболевања и да ће наредних 14 дана бити важни у борби против ковида 19. Примаријус др Предраг Кон, епидемиолог Градског завода за јавно здравље у Београду, нагласио је јуче да опасни вирус може да се прошири и у српској престоници и у остатку Србије и да од поштовања епидемиолошких мера зависи да ли ће се то сузбити.

Слично мишљење има и епидемиолог професор др Бранислав Тиодоровић, који каже да ће, ако се у наредне две недеље не буду поштовале препоруке попут ношења маски, држања физичке дистанце и прања руку, оболети више стотина људи у једном дану и да ако тај број буде велики – постоји могућност да школе и факултети пређу искључиво на онлајн наставу. Ако се епидемија разбукта, постоји могућност ограничења броја окупљених на једном месту са 30 на пет, али и затварања кафића.

„У неком тренутку ћемо можда рећи да прелазимо на онлајн наставу, али проблематично је да сада говоримо о конкретним подацима колико треба да буде оболелих да би се то догодило. Нисам рекао да мора да буде 500 да би до тога дошло. Пратићемо раст заражених. Уколико у некој школи 50 одсто ђака оболи, онда се прелази на онлајн наставу“, рекао је др Тиодоровић.

Колико је то реално урадити у овом тренутку у Министарству здравља нису могли да прецизирају, појаснивши за „Политику” да предлоге нових мера искључиво доноси струка и да они подржавају све оно што је у интересу грађана како би се сузбило ширење вируса.

Јучерашњи податак да је у протекла 24 сата у Србији вирус корона утврђен код 67 особа од 5.263 тестирана можда није најреалнији, јер је и др Кон рекао да се после викенда углавном појављује мањи број оболелих јер многи не иду тада у ковид амбуланте, па се очекује да ће наредних дана тај број бити већи. Од ковида 19 у протеклом дану преминуле су две особе, хоспитализовано је 326 оболелих, а на респираторима је тренутно 20 пацијената.

Епидемиолог професор др Зоран Радовановић каже за наш лист да ће вероватно овај талас короне бити мање погубан од прва два и да ћемо проћи боље у суочавању са невидљивим непријатељем.

„Непредвидиво је када ће стићи врх овог трећег таласа. Уколико се превентивне мере примењују, онда ће касније доћи до врха тог таласа, што је и циљ, како не би дошло до загушења здравствених установа. Могуће је и да се забрани рад кафића и прославе да би се крива оболевања развукла. Требало би знати да и даље постоји сумња у број оболелих и преминулих који се објављују као званични подаци. Мислим да смо у неком тренутку имали и 20 пута већи број од оног који је саопштаван“, сматра др Радовановић.

Наглашава да ћемо се још дуго борити са вирусом и да је реч о болести која ће остати, да ћемо после јесењег имати још један зимски талас, па ће долазити повремено до мањих таласа оболевања, све док се не стекне колективни имунитет и док не стигне вакцина против ковида 19.

„Највероватније ћемо на пролеће добити мању количину вакцина, а на лето нешто већу, али то неће бити довољно. С друге стране, не верујем да ће више од трећине људи желети да се вакцинише. Зато ћемо имати спорадично јављање ове болести, ендемски, у хладнијим месецима. Можда ће се временом пронаћи још ефикасније цепиво, а за неколико година се очекује и проналазак лека против короне. То би значило да особа чим почне да кашље узме тај лек ујутру и увече и тако реши проблем“, додао је др Радовановић.

За разлику од престонице, у неким градовима у Србији ситуација је потпуно под контролом.

„Уједињени против ковида” моле за поштовање мера

Лекари окупљени око иницијативе „Уједињени против ковида”, упутили су апел грађанима да поштују противепидемијске мере. Они су нагласили да се ситуација у нашој земљи из дана у дан погоршава и да нас је на врхунцу прошлог епидемијског налета само неколико дана делило од колапса здравственог система, тренутка када за озбиљно оболеле нема слободних места у установама опредељеним за лечење и негу ковид болесника.

„То је праг такозваног ’италијанског сценарија’, када услед огромног броја новооболелих више није могуће лечити све оне којима је помоћ неопходна”, пише у саопштењу ове иницијативе.

(извор: Политика)

Извор
Политика

Повезани чланци

Back to top button