Спутњик: Западу не смета Харадинај јер желе дијалог који ће тек сад да пропадне

Ако се формира власт од странака Аљбина Куртија и Рамуша Харадинаја, Западу то не би сметало чак и ако Харадинај буде председник Косова, оцењује Спутњик.  

Запад жели стабилну ситуацију у Приштини како би се наставио дијалог са Београдом али, са овим савезом, дијалог може само да пропадне, мишљења је Зоран Миливојевић дипломата у пензији.

Миливојевић каже  да ће Запад „прогутати“ именовање Харадинаја као ОВК ветерана јер полази од тога да је он чист од ратне прошлости пошто је два пута био у Хашком трибуналу и тамо – ослобођен.

„Просто, могућност да је учествовао на овим изборима, и да није био у „пакету“ ОВК врхушке која је сада у Хагу, на неки начин је сигнал запада да прихвата Харадинаја на тој позицији,“ објашњава Миливојевић.

„То би омогућило стабилну већину и да се настави дијалог са Београдом. Дакле, запад би био спреман да прихвати и Харадинаја ако би то гарантовало стабилност и могућност да се настави политички процес о нормализацији односа са Београдом,“ додаје он.  

Томе се Запад нада, али сасвим је друга ствар, додаје Миливојевић, што би комбинацијом Харадинај-Курти у суштини добили сасвим супротно, односно, озбиљан дијалог Београд и Приштине би био – онемогућен.

„Имајући у виду њихове политичке платформе и ставове. Пошто и Демократска партија Косова (ДПК) која је освојила друго место на изборима и Демократски савез Косова (ДСК) који је трећи нису спремни да уђу у коалицију са првопласираним Самоопредељењем. Једини начин да Курти формира владу је да уђе у коалицију са Харадинајем. Јер, више никога нема осим Српске листе, а Курти је рекао да са Српском листом неће да формира владу. То значи да му је Харадинај једина опција,“ Миливојевић.

Истиче да ће Вјоса Османи која је била кандидат Самоопредељења за председника, вероватно добити функцију председника Скупштине тако да ако Курти жели да материјализује успех он ће морати да пристане на услов Харадинаја.

С друге стране Закон Косова не дозвољава да другопласирана странка формира владу уколико Курти не постигне споразум што значи да би се ишло на нове изборе. То запад неће допустити и због тога ће бити спреман да Харадинаја прихвати као председника,“ напомиње Миливојевић.

Рамуш Харадинај је иначе после завршетка избора први честитао победу Самоопредељењу и Аљбину Куртију и признао пораз на изборима.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button