Срби убијени у Бањкој сахрањени у Лепосавићу и Врњачкој Бањи, Свечља и Хоџа данас о новим детаљима истраге

Тројица Срба коју су убили припадници Специјалне косовске полиције 24. септембра у Бањској сахрањена су данас након што су њихова тела после обављене обдукције преузета у Приштини. Вест да је на прелазу Јариње, из колоне која је кренула на сахрану убијеном Стефану Недељдковићу, извучен и приведен Лазар Јанићијевић из Звечана узнемирила је одашње Србе који данас деле тугу и бол са породицама пострадалих сународника у Бањској.

Грађани Лепосавића опростили су се од свог сународника Бојана Миајиловића, који је у подне сахрањен на Новом градском гробљу. Иза себе је оставио две кћерке и супругу. Два сата касније у селу Грачничане сахрањен је Игор Младеновић, други убијени у полилцијској акцији у Бањској има троје деце.

Звечанци су се још од јутарњих сати окупљали испред куће убијеног суграђанина Стефана Недељковића како би му упутили последњи поздрав на путу до Врњачке Бање, где је обављена сахрана.

 Са упаљеним бакљама поређани крај пута у шпалиру један број Краљевчана исрпатио је аутомобил са телом Стефана Недељковића на путу до његовог почивалишта.

Лазар Јанићијевић из Звечана данас је од сране косовске полиције изведен из колоне која се упутила на сахрану Стефана Недељковића у Врњачкој Бањи.

Фото: Ризница

„Тренутак који је Приштина изабрала за привођење Лазара Јанићијевића из Звечан показује директну и срачунату намеру Аљбина Kуртија и његових екстремиста да Србима загорчају живот, да их хапшењима, лажним оптужницама, пребијањима, вређањима по националној основи натерају да напусте своја вековна огњишта и север Kосова и Метохије етнички очисте, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. Додаје се да за све то време међународна заједница ћути и немо посматра иживљавање и прогон Срба.

У међувремену огласио се заменик командира полиције Косова за регион Север Ветон Ељшани који је за Коссев изјавио да Јанићијевић на Јарињу није ухапшен већ да је по налогу тужиоца задржан ради информативног разговора који ће се са њим обавити у полицијској станици у јужној Косовској Митровици.

Фото: Ризница

Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свечља и директор полиције Газменд Хоџа одржаће у 15 часова у Регионалној полицијскоу управи у Косовској Митровици конференцију за новинаре.

Како је у саопштењу наведено говориће се о инциденту у Бањској, а очекује се да ће бити изнети нови детаљи у вези са полицијском акцијом. Полиција је претходних дана, уз помоћ паса трагача, наставиле претрагу терена у ширем подручју око овог места код Звечан.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button