Српска листа: Не излазимо на изборе, неповерење према Куртију забетонирано

Одлука Српске листе да не учествује на изборима последица је континуираног институционалног насиља које над српским народом на Косову и Метохији спроводи режим Аљбина Куртија, који их је лишио свих људских права на тлу Европе у 21. веку.

У саопшењу Српске листе се наводи да је неиспуњење јасних захтева због којих су косовске институције напуштене формирање Заједнице српских општина и повлачење свих специјалаца са севера Косова и Метохије.

“У претходне две године Србима на Косову и Метохији антисрпски режим Аљбина Куртија је онемогућио право гласа на изборима и референдуму, забранио вакцинацију против корона вируса и онемогућио достављање лекова и санитетског материјала, хапсио, прогањао и оптуживао виђене Србе без икаквих доказа, а иако постоји договор у Бриселу, онемогућио употребу КМ таблица на Косову и Метохији под претњом силом и на тај начин одузео српском народу право на слободу кретања. Казнене хорде косовских специјалаца су одузеле земљу српским домаћинима у Зубином Потоку и Лепосавићу и изградили противправно базе у овим општинама, те свакодневно малтретирају српски народ и пуцају у Србе, уз аплаузе Куртијевог министра Свечље“, наведено је у саопштењу.

Листа подсећа да је Курти од почетка године из службеног ватреног оружја припадника КБС пуцано на српску децу, Стефана и Милоша у Штрпцу, а на Бистричком мосту пуцано са леђа у Миљана Делевића.

Додаје се да инциденти у којима страдају Срби, њихова имовина и скрнави имовина Српске православне цркве готово су свакодневни за шта по правилу нема ухапшених, а у случају где и буду ухапшени, као у Штрпцу, нападачи се не оптуже за покушај убиства него за изазивање опште опасности.

“Наравно, “демократски режим” Аљбина Куртија настоји да Србима одузме и право на слободу говора, зато је Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због изговорене речи, а они који свакодневно Србе називају најпогрднијим именима не буду ни позвани на информативни разговор. Да ствар буде још гора, господину Тодосијевићу је позив за издржавање казне стигао, а пресуда за шта је осуђен још увек није!?

Треба нагласити да је свој однос према српском народу Аљбин Курти показао и именовањем себи лојалних Срба попут Ненада Рашића за министра иако нема никакву подршку грађана, нити једног посланика у Скупштини у Приштини, као и одбијањем да поштује одлуку Уставног суда по питању повратка земљишта манастиру Високи Дечани.

Имајући све наведено Српска листа је, у складу са ставовима грађана које заступамо годинама уназад, донела одлуку да не учествује на овим изборима.  Неповерење које Срби осећају према Куртију је његовим последњим потезима забетонирано“, закључено је у саопштењу Српске листе.  

Повезани чланци

Back to top button