Српска листа после састанка са Лајчаком: Приштина врши институционално насиље над Србима и отима им имовину

Представници Српске листе  разговарали су данас са специјални представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

На састанку је пренета забринутост грађана због континуиране репресије режима Аљбина Куртија над Србима на Косову и Метохији, посебно на северу, те јасне намере да се уместо кроз дијалог отворена питања решавају једностраним потезима Приштине.

Злоупотребом институција и до зуба наоружаних специјалних јединица који свакога дана малтретирају грађане, па чак и пуцају у њих без икаквог повода, над Србима се врши институцијонално насиље, навели су представници Српске листе.  

Упозорили су и да се у општинама Зубин Поток и Лепосавић у току противправни процес одузимања имовине спрских домаћина те да ће се грађани, заједно са власницима непокретности супротставити свим демократским средствима оваквим потезима Приштине.

Српска листа, као и читав српски народ не признају резултате избора на којима је изашло 0.02% Срба, наглашено је да су они плод нелегалних, нелегитимних и недемократских процеса, који су оголили намеру Куртија да окупира север, док је за разлику од њега српска страна заитересована да се сачува мир, али и  српски народ на овим просторима.

Представници Срби су поновили да је одлука српског народа да се напусте институције и не учествује на лажним изборима. Додали су да се нико од Срба на северу неће вратити у институције док се не формира Заједница српских општина у складу са договорима из 2013. и 2015. године у Бриселу такође и док се не повуку све специјалне јединице са севера Косова и Метохије.

Повезани чланци

Back to top button