Српска листа: Пресуда Тодосијевићу доказ у каквим неусловима живе Срби на КиМ

Српска листа одлуку Апелационог суда којом се члан председништва Српске листе Иван Тодосијевић кажњава казном од годину дана затвора због јавно изреченог става назива срамном, нелегалном, антисрпском. Додају да је она најбољи доказ у каквим неусловима живе Срби на Косову и Метохији, који се граничи са апартхејдом под руководством режима Аљбина Куртија.

„Док међународна заједница ћути Приштина у 21. веку уводи вербални деликт, наравно Србину, јер је Србин. Наравно, за хиљаде гнусних увреда и претњи које свакога дана слушају Срби на овим просторима, што на улици, што из медија и јавних институција, и од лидера косовских институција који српски народ проглашавају криминалцима, убицама, силоватељима, геноцидним људима… нема нити судских поступака, нити осуда јер је напад на Србе очигледно на Косову и Метохији дозвољен“, наводи се у саопштењу.

Српска листа подсећа да је правни тим Тодосијевића више него професионално урадио свој посао, да докаже да је слобода говора и мишљења зајамчена свима па и Србину Ивану Тодосијевићу, али је ово очигледно политички процес у коме право и правда немају шансу да победе.

„Сама чињеница да је пресуда објављена у медијима, а није достављена адвокатима нити господину Тодосијевићу, говори да је ово пресуда која за циљ има застрашивање српског народа и слање поруке свима да ћуте и трпе. Захтевамо од међународне заједнице, пре свега Европске уније, амбасада земаља Квинте, ОЕБС, Еулекса и УНМИК да најхитније реагују и укажу на кршење права српског народа и Ивана Тодосијевића. Њихова је дужност да се старају о поштовању људских права свих грађана, па и о поштовању владавине права, те је и њихова одговорност још већа да реагују и зауставе овај политички мотивисан линч којим је наш пријатељ и колега, Иван , Тодосијевић изложен“, наглашава се у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button