Српска сатира васкрсава са Косова и Метохије – Јован Зафировић, свачији, само свој и ничији

„Главом кроз стид“ књижевни првенац младог сатиричара и афористичара из Косовског Поморавља Јована Зафировића представљена је синоћ публици у Грачаници.

Јован је пронашао и изградио уметнички израз у форми афоризма. Користећи се сатиром и хумором критикује, неретко исмева, а пре свега указује на аномалије данашњег друштва, система и његовог утицаја на појединца, речено је на промоцији.  

Новинарка Ивана Вановац, писац и издавач Александар Дунђерин нагласили су да Зафировићеви афоризми јасно говоре да није ничији, већ свој што га је за кратко време довело на сам врх српске сатире, на место који је после Душка Радовића, Александра Чотрића и других готово остало упражњено. Јовановим афоризмима се верује јер не припада ни једној опцији, ато је ничији, али су његови афоризми универзални и свачији.

„Да бисте могли да поседујете критичко промишљање стварности и друштва не смете да будете ничији. Јован је то успео и у ставовима, интервјуима и својим афоризмима из којих не можете да закључити да ли припада десничарима, левичарима, да ли је национално или грађански орјентисан, не можете да закључити ни за кога навија и какав поглед има на капитализам. Чува себе од тих  ознака које покушавају да му се прикаче. Зато му се успех н нашој медијској сцени и догађа, рекао је представљајући аутора и књигу „Главом кроз стид“, писац, књижевни критичар и издавач Александар Дунђерин.

Јован Зафировић кроз сатиру слика преживљава косовско метохијску сварност:

         Догодине у Призрену, а сутра ако нас пусте до Газиместана.

Аномалије свакодневице:

Деца која су на крову Европе у знању код нас су у каналу ипак се код нас учи темељно

Политичаре…

Кад говори вођа не треба му микрофон само будале хоће да слушају.

али и медије:

Слобода медија ја почела да се осећа, затворите сандук.

Новине читам наоиапако. Зато што је све контра од онога што пише.

„Главом кроз стид“ је књига која позива све нас да будемо довољно храбри ударимо главом кроз свој стид. Јован је то учинио и кроз кратку форму која је једна од тежих књижевних форми која износи виђење стварности, рекла је новинарка Ивана Вановац.

Фото: Ризница

„У књижевности на филму или било којој уметности кратка форма је најтежа јер захтева да будете сажети, ефектни, коренити и притом јако креативни. Јован то поседује и то га чини једним од наших најважнијих емисара у књижевном, политичком и медијском центру што не треба потцењивати“, рекла је Вановчева.  

Аутор добитник „Вибове“ и награде „Мали типар“ признаје да су га политички афоризми али и све старије колеге чије су књиге биле забрањиване увек били привлачнији за писање, читање и проучавање.   

„То ме је подстакло да кренем са писањем. Имао сам потребу да ме неко чује. Живимо у демократском друштву и због чега се не бисмо бавили оваквим темама“, рекао је Зафировић додајући да сатиром говори истину коју други прећуткују.

Јован Зафировић је рођен у Гњилану, студира социологију у Косовској Митровици, а његови афоризми и кратке сатиричне приче објављивани су у Политици, Вечерњим Новостима, Енигматици, Јежу, емитовани на програју Радио Београда као и у бројуним студенстим часописима и порталима у Србији, Црној Гори и шире.

И. Миљковић  

Повезани чланци

Back to top button