Српске НВО на КиМ: Курти и његов покрет идеолошки и практично против механизама заштите Срба

Група српских невладиних организација на Косову и Метохији саопштила је да премијер у Приштини Аљбин Курти “наставља да, и речима и делом, крши уставом загарантована права, посебно она која се односе на заједницу косовских Срба”, хвалећи се противљењем његове владајуће странке раније усвојеним законским одредбама које штите права Срба.

“Брине нас чињеница да се премијер Аљбин Курти похвалио у суботу улогом своје странке у супротстављању децентрализацији која је средином 2000-их дала кључне надлежности у самоуправљању невећинским заједницама, успостављању специјалних заштићених зона око православних верских објеката, услову двоструке већине који спречава владавину већине када су у питању измене закона од виталног значаја за невећинске заједнице и друге одредбе Ахтисаријевог пакета”, наводи се у реаговању.

Курти, истичу представници невладиних организација, “мора да подржава и штити правни оквир који се односи на невећинске заједнице или друге области јавног живота, а свеобухватни предлог за решење статуса Косова био је практичан одговор међународне заједнице на драматичне демографске промене и насилно протеривање 1999. и 2004. године које је довело до истискивања заједнице косовских Срба из свих урбаних подручја”.

“Штавише, управо је овај правни оквир био услов под којим су велике западне нације признале проглашење независности Косова и које, како неки од њих често наглашавају, и даље очекују од Косова да то обећање испуњава. Нажалост, видели смо јуче, као и небројено пута до сада да Курти наставља да, и речима и делом, крши уставом загарантована права, посебно она која се односе на заједницу косовских Срба”, наглашава се у саопштењу.

Додају да се у међународној арени, Аљбин Курти хвали правима која Косово даје заједницама, док пред домаћом публиком, иста та права означава као „моноетничке уступке“ и „узрок проблема“ који су изазвали многе последице у друштву.

“Ово је лицемерно и угрожава постојећи поредак. То такође огољава лажну приврженост ове владе мултиетничком Косову и механизмима поделе моћи”, оцењују српске НВО и као пример наводе да да је текућа криза на северу ескалирала 2022. године када је влада прекршила две одредбе из Ахтисаријевог пакета које су касније уграђене у Устав – одредбе које гарантују да етнички састав у полицији рефлектује етнички састав заједница у којима обавља полицијске послове.

“Ова влада је почела отворено да крши ову одредбу у фебруару 2022. године изградњом моноетничких база Специјалне полиције на нелегално експроприсаном приватном земљишту, чиме је створен други слој полиције и подривена надлежност Регионалне дирекције Север, успостављене у преговорима у Бриселу као безбедносна гаранција за заједницу косовских Срба на северу”, подсећају српске НВО.

Поручују да “то, као и претходно и касније нарушавање других споразума који су уважавали забринутости заједнице косовских Срба, показују да владајућа странка користи владавину права као изговор да спроведе у дело своје идеолошко противљење механизмима заштите невећинских заједница на Косову”.

Повезани чланци

Back to top button