Уџбенике за Српски језик и књижевност, историју и географију од 2022. штампа држава

Ђаци ће од септембра 2022. године користити нове државне уџбенике, сазнаје Политика позивајући се на речи председника Вучића да уџбеници за предмете од националног значаја српски језик и књижевност, историју и географију морају бити плод српског издаваштва.

Нови државни уџбеници за наставу српског језика од првог разреда осмолетке до краја предузниверзитетског образовања, и из историје и географије, од петог разреда основне до завршног средње школе, биће у рукама ђака најраније у школској 2022.-23. години – план је Министарства просвете, науке и технолошког развоја и резултат јучерашњег договора председника Србије Александра Вучића и првог потпредседника владе и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, сазнаје „Политика“.

Најзначајнији уџбеници за предмете од националног значаја морају бити плод српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса сматра председник.

„Важан разговор са првим потпредседиком Владе и министром просвете, науке и технолошког развоја о једној од најважнијих тема за нашу Србију. Наиме, договорили смо се да министарство и влада крену у измену закона како бисмо створили услове да држава сачини уџбенике за основну и средњу школу за српски језик и књижевност, историју и географију. Србија је слободна и независна земља, и управо због тога, ови најзначајнији уџбеници морају да буду део српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса“, објавио је јуче Вучић на „Инстаграму“ уз фотографије са састанка министра просвете.

Прва препрека у реализацији идеје о издавању уџбеника од посебног националног интереса за поменута три предмета јесте – актуелни Закон о уџбеницима која ће бити превазиђена изменама и допунама овог прописа.  

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button