Стано: Лајчак сутра у Приштини у петак у Београду

Специјални предстравник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак посетиће сутра Приштину, а дан касније и Београд потврдио је приштинском порталу Репортери портарол ЕУ Петар Стано.

Лајчакова посета је у циљу припрема будућих корака за наставак  дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, појаснио је Стано.

Посета словачког изасланика Приштини прва је након последње рунде преговора која је одржана 2. маја у Бриселу. Тада су преговарачке стране усагласиле ставове о Декларацији о несталима, док је приштински премијер Аљбин Курти одбило предлог нацрта статута Зајденице српских општина.  

Дан касније, Влада Косова је разрешила дужности четири члана управљачког тима који су радили на изради статута ЗСО.

Аљбин Курти је тада изјавио да је „очигледно да постоји жеља за стварањем Републике Српске на те да је у тој намери и написан сатут заједнице општина. Као такав документ је суштински неспојив са Уставом, рекао је Курти.

На истом састанку приштински пемијер је предложио визију нацрта ЗСО. Она је заправо визија вредности и принципа и какав би требало да буде оквир који регулише питање српске заједнице на Косову.

Британски амбасадор у Приштини Николас Абот изјавио је јуче да је крајње време да Косово званично предложи нацрт статута Заједнице општина са српском већином узимајући у обзир план који је Курти представио 2. маја, а у складу са критеријумима које је поставила ЕУ.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button