Стано: Нацрт статута ЗСО представити у дијалогу

Европска унија сматра да нацрт статута Заједнице српских општина (ЗСО) треба представити у дијалогу, у складу са релевантним споразумима, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Он је за Радио Слободна Европа навео да Брисел не може да говори о садржају предлога из Приштине, будући да је непознат за европске институције, али је упозорио да се ради о питању које треба решити у оквиру разговора Београда и Приштине.

Стано је, поводом јучерашње изјаве министарке спољних послова привремених приштинских институција Донике Гервале да је писмом обавестила Савет Европе да Приштина припрема нацрт статута за успостављање „механизма за самоуправу, координацију и сарадњу општина са српском већином на Косову“ и да ће тај нацрт бити упућен на тумачење уставном суду тзв. Косова до краја маја, истакао да је садржај статута који је Приштина најавила непознат и да се о њему није разговарало са Србијом и посредником ЕУ.

„Стога је у овој фази немогуће проценити његову компатибилност са споразумима из 2013. и 2015. године“, нагласио је Стано.

Стано је додао да Приштина није предузела никакве кораке ка успостављању ЗСО и подсетио да је у октобру прошле године ЕУ представила Нацрт статута за успостављање ЗСО. Формирање ЗСО је обавеза Приштине према Бриселском споразуму из 2013. године, али Приштина одбија да спроведе ту обавезу.

Приштина је одбила и захтеве појединих западних земаља да, у контексту свог захтева за чланство у СЕ, европски предлог нацрта статута пошаље уставном суду у Приштини.

Министарка спољних послова привремених институција у Приштини Доника Гервала изјавила је јуче да је писмом обавестила Савет Европе да Приштина припрема нацрт статута за успостављање „механизма за самоуправу, координацију и сарадњу општина са српском већином на Косову“ и да ће он бити упућен на тумачење уставном суду тзв. Косова до краја маја.

Француска, Немачка и Италија након тога су упутиле писмо премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у којем су му саопштиле да Приштина није испунила услове међународне заједнице за чланство у СЕ, пошто „није направљен ниједан корак ка формирању ЗСО“, и позвале владу у Приштини да размотри слање европског нацрта статута ЗСО тзв. уставном суду Косова.

Према дневном реду састанка објављеном на сајту Савета Европе, питање чланства тзв. Косова није на дневном реду Комитета министара, који јуче и данас заседа у Стразбуру. Дневни ред је, међутим, склон променама и могло би се десити да ово питање буде уврштено и на самом министарском састанку.

(РСЕ)

Повезани чланци

Back to top button