Стано поздравља одлуку Београда, очекује да Приштина одговори на сличан начин

ЕУ поздравља одлуку Србије да се омогући слобода кретања свим возилима са Косова и Метохије, изјавио је за Танјуг портпарол ЕУ Петер Стано.

Он је истакао да је ова одлука позитиван корак у имплементацији Споразума о путу нормализације, као и досадашњих обавеза Дијалога у вези са слободом кретања.

„То показује да је напредак у процесу нормализације односа између Косова и Србије могућ. То такође представља корак у правом смеру ка бољој регионалној и европској интеграцији Западног Балкана, што је од користи грађанима региона. Ова одлука отвара пут за потпуно укидање налепница на регистарским таблицама“, рекао је Стано.

Он је нагласио да ЕУ сада очекује да Приштина одговори на сличан начин.

 Влада Србија донела је у понедељак одлуку да се омогући слобода кретања свим возилима са Косова и Метохије, а која ће почети да важи од 1. јануара.

Како је раније објаснио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране привремених институција самоуправе у Приштини врши се искључиво из практичних разлога, ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања.

Истакао је да та одлука не може да се тумачи као признавање једнострано проглашене независности такозваног Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса и да не може да се тумачи као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button