Старе разгледнице манастира Грачаница на изложби Архива КиМ

Изложба „Манастир Грачаница на старим разгледницама и фотографијама“, у организацији  Архива Косова и Метохије свечано ће бити отворена у понедељак 30. јануара 2023. године у 19 часова у Галерији Дома културе у Грачаници.

Ово је прва послератна изложба коју организује Архив Косова и Метохије. Поставка се састоји од 56 различитих, већином необјављиваних  разгледница и фотографија, које су настајале од краја 19. до друге половине 20. века.

Поменути илустровани материјал је прикупљен у: Државном архиву Србије, Архиву Југославије, Историјском музеју Србије, Народном и Етнографском музеју у Београду, као и Народној библиотеци Србије.

Драгоцени необјављивани материјал добијен је и од стране колекционара са простора Косова и Метохије.

Фото: Плакат

„Још  једна установа културе од националног значаја, Архив Косова и Метохије вратила се у свој завичај, надомак Приштине након 22 године изгнанства. Свесни да уколико останемо без писаних сведочанстава, биће све теже очувати вековну нит нашег народа и његове културне ризнице. Упркос трајним ожиљцима које је донело изгнанство, повратак установе изнова је раширио једра елана и ентузијазма те Архив настоји да врати свој некадашњи реноме и себе учини видљивим и препознатљивим на простору КиМ. Тему саме изложбе наметнуо је велики јубијел, који је надавно прославио манастир Грачаница. Од када је саздан преданошћу неимара и даровитошћу ктитора, Манастир Грачаница  представљао је неисцрпну инспирацију уметницима и песницима који су надахнути божанском лепотом Милутинове задужбине четкицом осликавали најбоље радове а пером исписали најлепше стихове.“ – каже у предговору каталога аутор изложбе и директор Архива Косова и Метохије Марко Марковић.

Архив Косова и Метохије у циљу очувања историјске  и културне баштине на Косову и Метохији покренуо је низ активности које подразумевају прикупљање, чување и систематизацију грађе на простору свог деловања. Крајем прошле године Архив је покренуо своју издавачку делатност и објавио књигу „Моје службовање у Старој Србији у време последњих година турске владавине“.

Повезани чланци

Back to top button