Старо Грацко: Истрага обустављена, о починиоцима се ништа не зна ни после 24 године

Jедан је од најтежих злочина над Србима, који још увек није расветљен, од доласка међународне мисије на Косово и Метохију догодио се на данашњи дан у Старом Грацку код Липљана када је убијено 14 српских жетелаца у пољу. Парастосом који је служен крај спомен – плоче у селу Срби су подсетили да за овај злочин ни после 24 године нико није одговарао.

Уместо песме 23. јула 1999. године селом су одјекивали  јауци и плач, уместо пшенице покошени су животи.

Сурово су убијени и измасакрирани браћа: Јовица и Раде Живић, Саша и Љувиша Цвејић, Станимир и Божидар Ђекић, Андрија Одаловић, Миодраг Тепшић, Милован Јовановић и Никола Стојановић. Најлађи међу жетеоцима Новица Јанићијевић није дочекао своје пунолетство, са њим је убијен и његов отац Момчило и стричеви Миле и Слободан. Из године у годину ћерка Славица Јанићијевић Поповић  подсећа на злочин за који још увек нико није одговарао.

„Изгубила сам брата, био је невино дете жељно живота. Само је желео да ради пољоприведу. И отац и стриц су били грађевинци зидали куће и зграде, никоме зло нису учинили, а сви су измасакрирани. Бесна сам, сваке године очекујем да ће неко од међународних представника да дође и да нам се овде обрати и каже да су пронашли починиоце. Они од сахране нису ни једном дошли овде“, каже Славица.

Фото: Ризница

Пре трагичне жетве Срби из Старог Грацка данима су молили КФОР да их обезбеди како би отишли у поље да сакупе летину. Када се масакр догодио међунардне војне снаге су убијене Србе пет дана држали у Приштини на Институту за судску медицину где им је, како су тврдили, рађена обдукција. Међутим, одбудкциони налаз био је празан и без података о узроку смрти, подсећа родбина и додаје да су жетеоци сахрањени у лименим саднуцима, те да није дозвољено да тела буду у дрвеним које је послала Влада Србије.

Они који су правду требали да донесу и после 24 године на питање када ће правда доћи одговарају да је истрага обустављена, рекао је потпредседник српске листе Далибор Јевтић.

„Немамо никаква очекивања од власти у Приштини, али имамо захтев међународној заједници коју сматрамо одговорном за то што правде још увек нема. Када год сам у прилици питао сам зашто нема представника међународне заједнице у Старом Грацку, Гораждевцу и свим оним местима где су Срби страдали. То питање им данас постављамо и постављаћемо га увек док је света и века“, рекао је Јевтић.  

Представнци Привременог органа за Општине Приштина и Липљан, Косовског управног округа, Удружења бораца и ратних ветерана, Удружења жртава рата „Косместски страдалници“ и Академије талената коју води ватерполиста Никола Рађен положили су венце на спомен плочу у Старом Грацку.

У име Владе Републике Србије венац је положила помоћница директора канцеларије за Косово и Метојију Петра Петковића Милена Парлић.

„Наша држава се свим силама упиње да се песма одржи на распетом Косову у мученој Метохији, а јучерашња срамна забрана инстиуција у Приштини да Петар петковић буде данас у Старом Грацку са својим народом само ће ојачати државу Србију у даљој борби за истину и правду и оно што је на овим просторима вековима било наше“, рекла је Парлићева.

Фото: Ризница

Подсетувши на одговорност међународне заједнице и власти у Приштини због тога што починиоци нису пронађени и изведени пред лице правде Канцеларија за Косово и Метохију је саопштила да је гробље на коме су сахрањени страдали жетеоци више пута рушено и скрнављено, као и спомен-плоч са именима страдалника, истакнута на објекту Основне школе у центру Старог Грацка.

„Лидери косовских институција данас неће подсетити јавност на страдање невиних Срба, како би сачували наратив да су само Албанци жртве а Срби злочинци“, подсећа српска листа.

„Остаје да памтимо, сећамо се и тражимо од међународне заједнице да захтева од косовских  институција да пронађу и казне починиоце овог злочина, у нади да се овакав злочин никада неће поновити“, закључује се на крају саопштења.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button