Старо Грацко: Зашто се и после 23 године скривају злочинци? (видео)

Парастосом који је служио владика рашко – призренски Теодосије у Старом Грацку код Липљана обележена је 23. годишњица од суровог убиства 14 Срба који су тог 23. јула 1999. године сакупљали летину у пољу. Крај спомен плоче поручено је да ће правда бити задовољена тек када починиоцу буду пронађени и кажњени.  

Масакр над жетеоцима, међу којима је најмлађи Новица Јанићијевић имао само 17 година, никада није расветљен. Поред брата, Славици Јанићијевић данас Поповић, припадници ОВК убили су оца и двојицу стричева. Породице из године у годину поручују међународној власти на Косову како правда није задовољена.   

Фото: Ризница

„И да нам кажу због чега неће да открију починиоце. Зашто крију?! Двадесет три године крију убиства. Погледај! Нека погледају очи мог брата, нека погледају 17 година дете. Шта је оно урадило да буде масакрирано? Доста је више, ја мислим да је време више и КФОР-у и ЕУЛЕКС-у да признају и они своје грехе“, поручила је Поповић.

Фото: Ризница

Владика рашко – призренски Теодосије је преостале косовске Србе позвао на трпељивост и истрајност у чему би, како је рекао, требало да се угледају на своје претке.

„Иако су у већој оскудици живели они нису помишљали да се одрекну ни своје очевине ни своје дедовине ни свега онога што су примили, крсне славе и свега што чини њих и нас народом Божјим и што чини наш идентитет“, рекао је владика.  

Због сумње да је учествовао у масакру у октобру 2007. године УНМИК полиција је ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алаш код Липљана. Услед недостатка доказа, како је тада саопштено, Битићи је после два месеца пуштен из притвора. Правда је остала незадовољена, а случај је затворен иако представници Срба упорно позивају међународну заједницу да поново покрене истрагу.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић поручио је да Срби из Старог Грацка ниси ни сами и нити заборављени.

„Данас требамо да пошаљемо једну важну поруку, а то је да они који су одлучили да обуставе истрагу поводом овог убиства и масакра 14 жетелаца такође су учинили злочин јер када нема правде и када нема казне за оне који су убиство починили онда се подршка даје управо убицама“, рекао је Јевтић.  

Заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић је рекао да је Канцеларија за КиМ потпуно посвећена сазнавању истине и процесуирању злочина у Старом Грацком али и у Ливадицама, Обилићу, Гораждевцу, у жељи да српске жртве добију заслужено место, породице истину о њиховом страдању, а починиоци заслужену казну.

Милорад Пуповац, фото: Ризница

Окупљенима на парастосу обратио се и представник Срба из Хрватске професор Милорад Пуповац речима да је делегација Срба из Хрватске ту како би подржала сећање на страдалнике.

„Такођер смо дошли да вас подржимо и охрабримо у вашем живљењу и вашој борби да живите у својим домовима у својим селима и у својим завичајима“, рекао је Пуповац.

Венце крај спомен плоче, поред представника Канцеларије за КиМ положиле су делегације Срба из Хрватске, Удружења косметских страдалника као и српски политички представници са Косова и Метохије.

Старо Грацко се никада није опоравило од стравичног злочина који су припадници ОВК извршили над овдашњим Србима. У тишини један за другим Срби продају куће и имања и заувек одлазе из села у коме албанско становништво постаје већинско.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button