Стејт департент: Акција косовских специјалаца није била координисана са међународним партнерима

Амерички Стејт департмент саопштио је да је разочаран што је „полиција Косова предузела акцију у финансијским институцијама на северу Косова“, истичући да та акција није била координирана с међународним партнерима и да она ескалира тензије.

„Питања у вези са овим канцеларијама била су предмет дугих дискусија у оквиру дијалога који води Европска унија. Ова акција није координирана с међународним партнерима и ескалира тензије. То подрива перцепцију о доброј вери Косова у решавању отворених питања са Србијом кроз дијалог који води ЕУ“, наведено је у одговору портпарола Стејт департмента за „Глас Америке“, након што су припадници тзв. косовске полиције јуче упали и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на северу КиМ.

Стејт департмент даље наводи да је Влада САД доследно позивала Приштину на координацију како би подржала њен напредак на евроатлантском путу, а да је последњи пут то урадила подсекретарка Елизабет Ален на састанку с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем 19. маја.

Такође, понавља и „јасну забринутост“ САД због примене уредбе централне банке у Приштини која ограничава употребу динара на КиМ.

„Позивамо владу Косова да се врати конструктивном ангажовању у дијалогу уз посредовање ЕУ као одговарајућем каналу за решавање питања у вези с нормализацијом односа између Косова и Србије и да се позабави основним потребама свих својих грађана – укључујући и оне из српске мањине – негативно погођених недавним променама валутних прописа”, истиче Стејт департмент.

Припадници тзв. косовске полиције јуче су упали и затворили експозитуре Поштанске штедионице у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку  и Лепосавићу, док су грађани покушавали да подигну пензије, социјалну помоћ и друга примања.

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је Курти овом акцијом показао да је очајан јер му његови „ктитори“ још нису омогућили улазак тзв. Косова у Савет Европе, док је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао да је упад у експозитуре ПШ ескалаторни потез Приштине који за циљ има изазивање немира и хаоса и укидање српских институција на КиМ.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button