Стејт департмент: Подржавамо европски план у дијалогу Београда и Приштине

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс поручио је да САД остају активна страна у нормализацији односа Београда и Приштине и снажно подржавају наставак преговора под посредовањем ЕУ.

Прајс је додао да то што се у наслову такозваног европског плана не помињу САД, не значи да је Вашингтон одустао од своје активне улоге у решавању „косовског спора“.

„Мислим да сте видели током ове администрације. Недавно, наш заменик помоћника секретара Габријел Ескобар, заједно са високим представницима ЕУ – Немачке, Француске и Италије – водио је заједничку мисију у Приштини и Београду како би разговарао о предлогу за нормализацију односа између Косова и Србије“, рекао је Прајс за амерички портал „Павловић тудеј“.

На питање каква очекивања секретар Блинкен има од председника Србије Александра Вучића око одбијања или прихватања овог предлога, Прајс је рекао да САД и ЕУ очекују да све стране, укључујући и приштинску „испуне своје обавезе“ и раније потписане споразуме.

И Косово и Србија у овом случају треба да спроведу споразуме које су већ потписали управо кроз овај процес дијалога“, поручио је портпарол Стејт департмента, додајући да то укључује и успостављање Заједнице општина са српском већином, рекао је Прајс.

Он наводи и да САД „снажно“ подстичу повратак представника Срба са севера КиМ у институције које су претходно напустили „што је пре могуће, како би побољшали безбедност и стабилност“ у региону.

„Ово су поруке које Косово и Србија добијају од САД. Дакле, ми веома подржавамо овај процес“, рекао је Прајс.

Према речима портпарола Стејт департмента, дијалог који води ЕУ „има потенцијал да буде ефикасно средство за смањење тензије и решавање сукоба“ између Београда и Приштине.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button