Стејт департмент представио Извештај о слободи информисања на Косову

У Извештају Стејт департмента о стању људских права у свету који се односи на 2021. годину наводи се да су новинарима на Косову упућене претње због објављивања текстова у којима се критикује рад Владе, политичких партија или функционера, пише приштински Репортери.

Такође се наводи да је у неколико случајева било извештаја да су власници медија претили отпуштањем новинарима, уколико буду објавили чланке у којима се критикује рад владе. Новинари су се такође жалили да их власници медија спречавају да извештавају о корупцији на високим нивоима власти, наводи се у наведеном извештају.

Прецизира се и да новинари на Косову наилазе на потешкоће у добијању информација од Владе и јавних институција, упркос законима који предвиђају приступ јавним документима.

Наводи се и да су независни медији на Косову били активни и износили широк спектар ставова, углавном без ограничења. Међутим, владини званичници, неке политичке странке, или компаније које су повезане са владом, верске групе и незадовољни појединци вршили су притисак на власнике медија, поједине уреднике и новинаре.

Новинари су, према извештају, повремено добијали понуде за финансијске бенефиције у замену за позитивно извештавање или одустајање од истраге. Међутим, напомиње се да није било извештаја о директној цензури штампаних и електронских медија, иако су представници медија тврдили да је притисак политичара и организованих криминалних група често резултирао аутоцензуром.

(извор: Репортери)

Повезани чланци

Back to top button