Штета од поплава велика, помоћ из Приштине и Србије

Штета коју су недавне поплаве на територији општине Грачаница причиниле домаћинствима и привредним субјектима, према првим проценама износи близу 2,5 милиона евра, саопштено је на данашњем састанку Одбору за заједнице. 

Директор јавних служби општине Грачаница Владица Трајковић изнео је податак да је у поплавама, које су 11. јануара погодиле општину Грачаница, оштећено 168 кућа, 215 дворишта, 31 пословни објекат и четири возила. Осим тога штета је причињена на мостовима, пропусним каналима, деловима путева, канализационој мрежи, банкинама. Трајковић је нагласио да процена штете још увек није завршена у свим домаћинствима у општини.  

На територији општине Грачаница велику штету претрпела су домаћинства али и пољпопривредници јер се подавила живина и стока изјавио је данас током обиласка насеља „Берген“ у Угљару председник општине Грачаница Срђан Поповић.

„Ми смо процену штете настале од поплава проследили централним институцијама тако да чекамо да видимо како ће оне реаговати, иначе смо по том питању у свакодневној комуникацији са нашим представницима у централним институцијама у Приштини“, нагласио је Поповић.

Помоћ централних институција је неопходна јер општина нема довољно буџетских средстава да би сама могла да санира све последица недавних поплава.

„Данас сам разговарао са министром Далибором Јевтићем и ми ћемо заједнички да решавамо све проблеме око поплава“, рекао је Поповић.

Нагласио је да су чланови комисије обишли све породице, сачинили записник о штети, да  се куће тренутно суше те да ће након тога приступити санацији поплављених објеката.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је рекао да ће свакој породици на централном Косову која је претрпела штету од поплава изаћи у сусрет и помоћи.

„Већ смо покренули одређене иницијативе, реновираћемо куће, обновити онолико колико можемо и помоћи на различите начине, важно је да људима поручујемо да знају да неће остати сами“, рекао је Јевтић.

Помоћ поплављеним породицама преко Канцеларије за Косово и Метохију  определила је и Влада Републике Србије, нагласио је данас потпредседник Владе Косова и министар за администрацију и локалну самоуправу Горан Ракић. Додао је да ће помоћ ускоро бити испоручена најугроженијим породицама.

„Желим јасно и гласно да поручим људима да ће имати максималну подршку и сву штету који су претрпели поводом ових поплава. Штета ће им бити надокнађена. Борићемо се за сваки дом. Борићемо се за сваког човека“, обећао је Ракић.

Потпредседник косовске Владе и министар локалне самоуправе Горан Ракић, у друштву министра за заједцнице и повратак Далибора Јевтића, председника привременог органа за Општину Приштина Љубинка Караџића и шефа посланичке групе Српске листе Игора Симића посетио је данас Грачаницу где је разговарао са председником општине Срђаном Поповићем и присуствовао уручењу кључева породици Мирић.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button