Штрпце: Трибина о нематеријалном културном наслеђу Сиринића

Трибина „Нематеријално културно наслеђе Сиринића“ одржана је у школи „Јован Цвијић“ у Штрпцу у организацији Друштва за српски језик и књижевност „Старо Косово“.  

Панелисти су говорили о концепту нематеријалног културног наслеђа сиринићких Срба, вредности ове нематеријалне културе на националном нивоу и значају његовог очувања за Србе Сиринићке жупе.

Наглашено је да је неколико значајних елемената нематеријалне културе: Беле покладе – Прочка и „мавање кумбара“, уписано у Национални регистар Републике Србије, чиме је „живо наслеђе“ Сиринића добило додатну афирмацију као важна културна вредност на националном нивоу.

Биљана Сикимић, научни саветник Балканолошког института САНУ, говорила је на тему: Нематеријано културно наслеђе Косова и Метохије; Александар Павловић – виши научни сарадник у Институту за српску културу Приштина – Лепосавић представио је тему Богатство живог наслеђа Сиринићких Срба у светлу афримације на националном нивоу и претпостављеног значаја очувања; док је Маријана Стојковић асистент на Катедри за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици,  говорила о Лирским народним песмама Сиринићке жувеш.

Славица Реџић, Миодраг Реџић и Божидар Станишић представили су део вокално-инструменталног наслеђа овог краја.

Повезани чланци

Back to top button