„Судилиште“ – промоција збирке Бранка Ристића

Промоција збирке песама „Судилиште“ аутора Бранка Ристића биће одржана у среду 10. маја 2023. године са почетком у 20 часова, саоптено је из Дома културе у Грачаници.

„Песме ове књиге су документарне, молитвене, прожете трпељивом патњом, сценама страдања, топлином и љубављу. Зато се песник обраћа Светотворцу и Сведржитељу“ истиче у рецензији Тиодор Росић, док Јеремија Лазаревић наглашава да нас Ристић овом збирком „позива и опомиње да пређемо границу самопатње и потиштености и да се латимо, свако онога што може и чиме уме, да ‘недобро победимо и осванемо у самодостојанству својих предака’.“

Бранко Ристић (1961) рођен је у Великом Шиљеговцу (Крушевац). Основне и магистарске студије завршио је на Филозофском факултету у Скопљу, а докторирао на Филозофском факултету у Новом Саду. Професор је на Учитељском факултету Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици. Бави се научним радом, аутор је више студија из области књижевности за децу. Преводи са бугарског, руског и македонског језика. До сада је објавио осам књига песама: „Анатомија једног зашто?“ (1987), „Долази чекање“ (1993), „Ни име на себи“ (1997), „Распет у сну“ (2000), „Молитва за Косово“ (2011), „Расечен пламен“ (на бугарском 2014), „Чудак“ (2018) и „Судилиште“ (2022).

Поред аутора на промоцији ће говорити Тиодор Росић и Јеремија Лазаревић, рецензенти и Дејан Мастиловић, издавач.

Повезани чланци

Back to top button