Суђење Драгиши Миленковићу настављено испитивањем сведока Тужилаштва, други сведок оптуженог није идентификовао као починиоца

Суђење Драгиши Миленковићу из Кишнице код Грачанице, кога приштинске власти тетете да је починио ратни злочин, настављено је данас пред Специјалним одељењем Основог суда у Приштини испитивањем сведока тужилаштва.

У преподневном делу суђење сведочио је А.М. бивши затвореник липљанског затвора, у коме је Миленковић 1999. године био чувар.

Сведок је тврдио да је у време када је био затвреник Миленковић над њим вршио физичко и психичко насиље приликом премештања из затвора Дубрава у липљански затвор те да је то, како је навео, оптужени чинио по наредби директора затовора Љубе Чумбуровића.

„Имам велике сумње да је ова особа, оптужени, имао наређене од стране директора да користи насиље над нама, зато сам спреман да се одрекнем материјалног права, имовинско правног затхева, уколико оптужени каже истину и извини се. А од стране судског већа тражим да то буде олакшавајућа околност у изрицању казне”, рекао је сведок.

Суђење је настављено испитивањем другог сведока Тужилаштва који Драгишу Миленковића није идентификовао као починиоца кривичног дела.

Адвокатица Јован Филиповић каже да је исказ другог сведока био искрен и у потпуности у сагласности са одбраном.

„Сведок се у току саслушања окренуо према Миленковићу погледао га и рекао да он нема информације нити да је видео нити да може да га идентификује као починиоца било ког кривичног дела. Сведок је и претходно у косовској полицији дао истоветну изјаву и надамо се да ће и остали сведоци бити храбри и дати исказ који је у складу са законом и истином“, рекла је Филиповићева.  

Филиповић: Иако постоји законски рок ратни злочини се пријављују тек после 20 година

Адвокатица из тима одбране Драгише Миленовића Јована Филиповић истиче да је за наводне ратне злочине почињене на КиМ каратеристично то што се они пријављују после 20 и више године иако постоји законски рок у коме је жртва дужна да пријави малтретирање и сваку врсту кривичног дела.  

„ Иако су многи имали инфомрације да наводни починиоци ратних злочина живе на Косову, карактеристично је то што се жртве после 20 и више година сете да пријаве починиоце. Једино је за  предмете ратних злочина то карактеристично“, рекла је Филиповићева.  

Јована Филиповић
Јована Филиповић, фото: Ризница

Додаје да је одбрана изузетно задовољна оним што је до сада постигнуто током суђења.  

„Ми смо суду указали на све недостатке и контрадикторности сведока које су на било који начин оптуживале Драгишу Миленковића. Остаје да Суд правилно оцени исказе сведока и приговоре које је дала одбрана, нарочито са данашњи сведоком који га (Драгишу Миленковића) није идентификовао као починиоца кривичног дела“, рекла је Филиповићева.

Драгиша Миленковић  је ухапшен је 21. јуна 2023. у породичној кући, а  Специјално тужилаштво у Приштини је против њега подигло оптужницу 26. децембра 2023. године. Миленковић се терети да је као чувар током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999. године у затвору у Приштини и Липљану, у својству службеног лица, и у саизвршилаштву са другим службеним лицима, кршећи правила међународног права током сукоба, “на систематски начин малтретирао албанске затворенике мучећи их на нехуман начин различитим предметима”. Миленковић се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button