Суђење Зорану Ђокићу: Завршна реч, допуњена и проширена оптужница

Суђење Зорану Ђокићу који се терети за ратни злочин и кршење обичаја рата, настављено је данас пре подне пред судом за ратне злочине Специјалног тужилаштва у Приштини читањем завршне речи тужилаштва које је претходно оптужницу допунило и проширило.

Представница тужилаштва је  током завршне речи готово два сата читала детаље допуњене и измењене  оптужнице, по којој се Ђокић терети за прогон цивила не само у насељу „Кристал“, што је, како је наглашено, утврђено на основу претходних изјава сведока, већ и у насељу код солитера у Пећи.

Како је наведено, Ђокић је са неидентификованим криминалним групама, пуцао у аутомобил Љутфана Хазираја у којој је била породица његовог брата, при чему су рањена  двојица малолетника.

Представница тужилаштва навела је да је током саслушања сведока утврђено да је Ђокић 28. 3. 1999. године учинио и друго кривично дело. Он је, наводи се у завршној речи, у пећком насељу код солитера, са групом неидентификованих лица у полицијским униформама упао у неколико кућа и претио оружјем. Албанским породицама које су живеле у овим кућама Ђокић је, како наводи тужилац, наредио да морају да их напусте.

Ђокићева одбрана је навела да он у време догађаја за које се терети није био на Косову, док је тужилаштво устврдило да су доказу изнети у завршној речи прикупљени на основу изјава сведока који потврђују Ђокићево присуство на Косову.

Адвокат Љубомир Пантовић задужен за одбрану Зорана Ђокића каже да је завршна реч главне тужитељке препуна кривих и погрешних тумачења онога што су говорили сведоци.

„Ово је само доказ једне пристрасности коју од првог дана хапшења Ђокића госпођа тужитељка показује и сада је то кулминирало овом завршном речи где је више од пола онога што је рекла нетачно и не одговара изведеним доказима“.

Пантовић наглашава да ће он у својој завршној речи изнети доказе који ће побити тврдње из завршне речи тужитељке.

„Зоран Ђокић се терети за ратни злочин извршен марта 1999. године у Пећи. Конкретно, оптужује се да је убио два цивила и да је учествовао у убиству још двојице цивила, мада нема доказа ни за прво ни за друго, те да је наводно једног човека истерао из његове куће под претњом оружја и протерао њега и његову породицу. Апсолутно сам уверен да ова оптужба није доказана“, изричит је Ђокићев правни заступник.   

Наводи да очекује да се после изношења завршне речи пуномоћника оштећених и самих оштећених, суђење данас и заврши.

Косовска полиција ухапсила је Зорана Ђокића на административном прелазу Јариње почетком фебруара 2019. године. Према оптужници он је са неидентификованом криминалном групом током марта и априла 1999. године, починио злочине против цивилног становништва.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button