Сунчица Денић добитница награде „Ђорђе Лекић“

Свечана Светосавска академија у оквиру које су подељене награде „Ђорђе Лекић“ и „Читалачко слово“ одржана је данас у Дому културе у Грачаници.

Свети Сава је наш први учитељ, просветитељ, политичар, родоначелник српске просвете и културе, рекла је испред Канцеларије за КиМ Малинка Митровић.

„Свети Сава је светлост у свим српским тминама, он је свест и савест у најтежим кризама наше прошлости, зато Светог Саву можемо јединог поистоветити са Христом, он је свеопшти небески заступник, он је наш најнационалнији светац и у њему је сабрано све наше разумевање Хришћанства“, рекла је Митровић.

У оквиру програма академије додељено је и признање, плакета “Ђорђе Лекић проф. др. Сунчици Денић, која је донедавно била декан Педагошког факултета у Врању, објавила више од 150 научних радова, као и збирке песама и један роман.

„Драги моји Косовско Метохијски роде најпре желим да вам захвалим што сте ме препознали као доследног члана велике светосавске породице у којој смо сви ових дана окупљени око светосавског јануара, окупљени око Светога Саве који је наш најбољи заступник, први који нас је научио и учи да саставимо три прста и учи нас да се крстимо и молимо, учи нас да чувамо оно што су нам преци оставили како бисмо имали и ми коме да оставимо“, рекла је Денић.

Најактивнијим читаоцима Народне библиотеке у Грачаници и ове године је доделила награду  “Читалачко слово”.  

Светосавску недељу у оквиру које је и одржана и Свечана академија организацовала је Културно-просветна заједница Косова и Метохије.

Повезани чланци

Back to top button